Spinoza gelezen door Charlton Heston

NARRATED BY CHARLTON HESTON
Author: Professor Thomas Cook


The Giants of Philosophy Audio Cassettes or audio CDs explain the views of the most influential philosophers in history. Assuming no prior knowledge of the listener, each pair of CDs presents the concerns, questions, interests, and overall world view of a great philosopher. Receive an education in philosophy -- the easy way -- on the following philsophers: Plato, Aristotle, Augustine, Aquinas, Spinoza, Hume, Kant, Hegel, Schopenhauer, Kierkegaard, Nietzsche, Dewey, and Sartre. Special emphasis is placed on making each idea both clear and relevant to modern listeners, providing new insights to help us live better lives.

Lees verder...

Een bijzondere inleiding tot Spinoza

Ieder met belangstelling voor Spinoza raad ik de lezing aan van dit boek: 

Th. Zweerman, Spinoza’s Inleiding tot de filosofie. Ethiek als verhuiskunde. Met medewerking van redacteur Paul Juffermans, Boom, Amsterdam, 2006, ISBN: 9789085061489, 285 blz. [€ 31.50]

Een buitengewoon knappe inleiding op Spinoza’s eigen inleiding tot de filosofie, diens inleiding namelijk bij zijn “Vertoog over de verbetering van het verstand.

Hier plaatste ik een bespreking [die daar niet meer is te bereiken; daarom op dit blog opnieuw gepubliceerd]

Lees verder...

Renovatie Spinozahuis

Gisteren had dagblad Trouw een artikel van Bart Zuidervaart: "Spinozahuis krijgt opknapbeurt", met als tweede titel: "Toenemende belangstelling voor filosoof, ook vanwege de canon."

Spinoza woonde tussen 1661 en 1633 in dit huisje in Rijnsburg als kostganger van een chirurgijn. Hij sleep er zijn lenzen, ontving er wetenschappers en werkte er aan zijn Ethica.

Lees verder...

Spinoza en de evolutieleer

Wat ik heden tegenkwam op een website van literatuurfilosoof en schrijver Jan-Hendrik Bakker: een kort tekstje over Spinoza (zie hierna) - een mijmering over de gevoelens van de mens in de wereld die als 'een samenloop van omstandigheden' wordt ervaren (nee, die 'een samenloop van omstandigheden' is, zo heeft, zegt Bakker, de evolutiewetenschap ons geleerd).

Voor velen zou in de evolutieleer vooral toeval een grote rol spelen. Spinoza zou uitleggen dat al die handelingen van wezentjes, dieren en mensen, die allemaal door hun conatus noodzakelijk voortgedreven worden om hun bestaan voort te zetten en hun zijn te behouden en allemaal op elkaar inwerken (eten en gegeten worden), toch allemaal gebeurtenissen betreffen die onderhevig zijn aan de eeuwige natuurwetten en zo onderhevig zijn aan de noodzakelijkheid van een almaar durende reeks van oorzakelijkheden.  Alleen kennen wij die niet.

Lees verder...

Spinoza's natuurbegrip

Zoals ik hier al eerder schreef begon in Trouw Hendrikus Keijzer, stukadoor, autodidact, zelfbenoemd spinozakenner, met een reeks toelichtingen op de Ethica van Spinoza. Het blijkt intussen niet om wekelijkse stukjes te gaan.
Intussen zijn er al heel wat reacties op het eerste stukje te lezen - ook van mijn hand.  Vandaag plaatste ik een uitvoerige reactie, vooral op deze, die ik graag ook hier plaats.

Lees verder...