Spinazie Spinoza - Theatergroep Siberia

Al eerder had ik blogs over het door Theatergroep Siberia gespeelde kindertoneel Spinazie Spinoza [zie blog van 16 sept.]

Gisteren (en vandaag nóg eens] werd een zgn. "voorbeschouwing van Spinazie Spinoza (jeugdtheater 6+)" op YouTube geplaatst, die een beeld van het stuk geeft.

   Lees verder...

NWO-Spinozapremies 2010, van 2,5 miljoen euro elk, uitgereikt

Afgelopen maandag, op 27 september 2010, heeft staatssecretaris van OCW Marja van Bijsterveldt de NWO-Spinozapremies uitgereikt. [Zie over de bekendmaking ervan dit blog van 7 juni 2010]. Zij overhandigde het beeldje van Spinoza aan het slot van een feestelijk symposium in de Nieuwe Kerk in de Den Haag aan psychologe Naomi Ellemers, astronoom Marijn Franx, chemicus Piet Gros en classica Ineke Sluiter.

Het beeldje staat symbool voor de premie van 2,5 miljoen euro die zij elk mogen besteden aan onderzoek naar keuze. De premie is de hoogste Nederlandse onderscheiding in de wetenschap. Alleen Nederlandse onderzoekers die tot de absolute top van de wetenschap behoren, komen er voor in aanmerking. Het is het zestiende jaar dat de Spinozapremies worden toegekend.
De eerste keer was in 1995.

V.l.n.r. Jos Engelen, Marja van Bijsterveld, Naomi Ellemers, Marijn Franx, Ineke Sluiter en Piet Gros.

Lees verder...

Spinoza-gedichten (en enig literair proza)

Hier links naar alle blogs, waarin gedichten over Spinoza werden gesignaleerd en gebracht. Het is - voor zover mij bekend - de grootste verzameling Spinoza-gedichten ter wereld...

Er zit niet een of andere volgorde in de reeks. Van benedenaf aan staan de blogs zoals ze ongeveer in de loop der tijd aan de verzameling werden toegevoegd.

Lees verder...

Hoezo: The Spinoza Problem?

Zojuist zie ik bij de ASK dat Steven Nadler nog een lezing aan zijn lezingenreeks toevoegt [zie eerder blog over zijn lezingenreeks]. A.s. zondag 3 oktober zal hij spreken in het auditorium van het Joods Historisch Museum, Nieuwe Amstelstraat 1, Amsterdam. Titel van de lezing is
   
The Spinoza Problem: Secular Judaism and Jewish Identity

Men betaalt de toegangsprijs voor het museum. Aangeraden wordt om vooraf te reserveren. Het betreft een activiteit van het Menasseh ben Israel Instituut [Zie hier op de website van het Menasseh ben Israel Instituut]

Steven Nadler Lees verder...

Conferentie Emotional Minds / Die Emotionalität des Geistes

Van 14 t/m 16 oktober 2010 is er in München een driedaagse conferentie (Tagung) over: Passions and the Limits of Pure Inquiry II: The Seventeenth Century.

Sabrina EbbersmeyerKathrin SchlierkampDr. Sabrina Ebbersmeyer (1967) en Wissenschaftliche Hilfskraft Kathrin Schlierkamp M.A. van het Seminar für Geistesgeschichte und Philosophie der Renaissance, een instituut van de Fakultät für Philosophie, Wissenschaftstheorie und Religionswissenschaft van de Ludwig Maximilians Universität München, zijn de organisatoren.

"The aim of this conference is to revaluate the contributions of seventeenth century philosopher to the understanding of the emotional side of the mind by examining the relationship and the boundaries between the passions and reason and by focusing on the affective elements in cognition. Which models of mind and emotions were developed in this period? How did these models differ from previous ones? Did the new ones manage to overcome the epistemological crises inherited by the Renaissance, when the power of reason over the passions was disputed?"

Lees verder...

Nieuwe Damasio op komst

Van psycholoog en neurowetenschapper Antonio Damasio wordt op 1 oktober a.s. in Spui 25 Amsterdam weer een nieuw boek gepresenteerd, uitgegeven door De Wereldbibliotheek:

Het zelf wordt zich bewust - Hersenen, bewustzijn, ik 

Nederland krijgt de wereldprimeur. Bij die gelegenheid geeft Antonio Damasio een lezing, waarna hij wordt geïnterviewd door wetenschaps-journalist Mark Mieras.
Voor wie het mee wil maken: aanmelding bij Spui 25

 Eerder schreef Damasio:

Het gelijk van SpinozaDe vergissing van Descartes

Ik voel dus ik ben

Het gelijk van Spinoza
(zie hier mijn behoorlijk kritische bespreking van dit werk in het blog: Looking for Damasio - en meer hier)

Lees verder...

Spinoza.blogse linkte Spinoza Centrum Amsterdam naar Roy Greve, maker Spinoza-portretbeeld

Dit weblog spinoza.blogse.nl heeft hoogstwaarschijnlijk de relatie doen ontstaan tussen het Spinoza Centrum voor Neuro Imaging dat a.s. donderdag officieel opent, en de kunstenaar Roy Greve die een portretbeeld van Spinoza maakte.

Enige maanden heeft bovenaan dit weblog de informatie gestaan over de mogelijkheid om in te tekenen op een bronzen afgietsel van het beeld - met een link naar de Phoenix Foundation. In die periode besprak ik het boek De Vrije wil bestaat niet. Over wie er echt de baas is in het brein van Victor Lamme, die directeur is van het Spinoza Centrum voor Neuro Imaging. Lamme gaf een reactie op dat blog. Hij heeft toen dus van die 'advertentie' kunnen kennis nemen en zal daarna  contact hebben gezocht met Roy Greve of de Phoenix Foundation.