2016 300e sterfjaar van Gottfried Wilhelm Leibniz


Leibniz stirbt. Aus: Johann August Eberhard: Gottfried Wilhelm Freyherr von Leibnitz. Chemnitz 1795, S. 176. 

Volgend jaar wordt – in Duitsland vooral – een dubbeljubileum gevierd: op 1 juli wordt het 370e geboortejaar en op 14 november het 300e sterfjaar herdacht van Gottfried Wilhelm Leibniz (1646 - 1716).

Dat zal gepaard gaan met vele herdenkings- en andere activiteiten. Er is al enige tijd een aparte website, waarop deze te vinden zijn, leibniz-2016.de

Er komen o.a. een tentoonstelling over zijn laatste levensjaar; er wordt een internationale “Kompositionswettbewerb Leibniz’ Harmonien” uitgeschreven; er zal een „Interdisziplinäres Kunstspektakel Leibniz für jedermann!“ – Kunst, Wissenschaft und Philosophie zum Mitmachen und Mitdenken im Leibnizjahr 2016!

Voor de Berlin-Brandenburgische Akademie der Wissenschaften is het aanleiding om “ihrem Gründer, dem Philosophen, Mathematiker, Physiker, Historiker, Diplomaten, Politiker und Bibliothekar Gottfried Wilhelm Leibniz das Jahresthema 2015|16 „Leibniz: Vision als Aufgabe“ zu widmen. [cf.]

Onder de thema’s is niet te vinden: “Leibniz & Spinoza,” maar verwacht mag worden dat de uitgeverij Het Spinozahuis volgend jaar met de Mededelingen komt met de lezing die Mogens Laerke op de onlangs in Amsterdam gehouden najaarsbijeenkomst gaf over “Leibniz on Spinoza” – dat zal dan als een Nederlandse bijdrage aan de vieringen kunnen worden beschouwd.

De Gottfried Wilhelm Leibniz Gesellschaft geeft het X. Internationaler Leibniz-Kongress dat van 18 - 23 juli 2016 aan de Gottfried Wilhelm Leibniz Universität Hannover zal worden gehouden, het motto mee „– ad felicitatem nostram alienamve“ [voor ons geluk en dat van anderen] en kondigt aan dat het zwaartepunt van het congres in verband daarmee zal liggen bij Leibniz’s werk voor het „commune bonum“ (het algemene welzijn) [Cf.]

Het paradoxale aan Gottfried Wilhelm Leibniz is toch wel dat hij aan de ene kant zou geloven (meende bewezen te hebben) dat we in de door God best mogelijke geschapen wereld leven en dat hij zich desondanks onuitputtelijk inzette voor de verbetering ervan, want "er glaubte unbeirrbar an die Verbesserungsfähigkeit der Welt" [cf. PDF]. Hoe inconsequent kun je zijn… kortom een echt mens! (met enige neiging voor God te spelen).

Zie ook deze pagina over Leibniz-activiteiten op de website van de gemeente Hannover.  Cf. Ein genialer Netzwerker und Erfinder.


                 Leibniz-Denkmal Hannover © Foto China Hopson [van hier]