Alkmaarse gemeenteraad bezien vanuit Spinoza's politieke filosofie

D66 Alkmaar organiseert politiek café.

Thema: Politieke filosofie van Spinoza en een doorkijk in de lokale Alkmaarse Raad door raadslid René de Boer.

Niet alleen staat de Nederlandse filosoof Spinoza uit de 17de eeuw op het oude briefje van duizend gulden, ook nu nog is de belangrijkste wetenschappelijke prijs de Spinozapremie. Recent onderzoek (J.Israel) verdedigt dat Spinoza intellectueel DE Architect is van de Verlichting. De Verlichting is de cultuurperiode in de geschiedenis waarin het gebruik van de rede ook verlichting moest brengen. Het stond voor bevordering van de wetenschap en intellectuele uitwisseling; het was tegen bijgeloof, intolerantie en misbruik in de kerk en staat.

Spinoza heeft ook een politieke filosofie. Op woensdag 14 maart om 20.00 wordt hier in De Vestibule door D66-raadslid René de Boer nader op ingegaan. De basis hiervan ligt in de menselijke natuur, de kern van zijn politiek is samenwerking en uiteindelijke doel is de vrijheid. Hiermee is Spinoza nog steeds hyperactueel!

Het is niet alleen theorie deze avond. Met behulp van de centrale begrippen en stellingen vanuit het denken van Spinoza kunnen we samen kijken in hoeverre het nog zeggingskracht heeft over locale actuele kwesties in de Alkmaarse raad. Het gaat er bij Spinoza om dat we de menselijke handelingen niet bespotten, niet betreuren, niet veroordelen, doch begrijpen! De zaal in De Vestibule is open om 19.45 uur. Een ieder krijgt ook nog twee consumpties betaald door D66! Doen zou ik zeggen. De lezing begint om 20.00 uur, einde -inclusief discussie- is 22.00. Adres: Vestibule, Ritsevoort 12, 1811DN, Alkmaar.

[Bron: Groot Alkmaar Dichtbij - website D66Alkmaar]

Ik ben benieuwd of het om dezelfde René de Boer gaat die af en toe reageert op dit weblog. Zo ja, dan wens ik hem hier een grote opkomst en een succesvolle avond toe.

Reacties

Ja natuurlijk. Wat pik je het spinoza-nieuws toch weer snel op Stan. Maastricht Alkmaar is te doen: een rechtstreekse verbinding. Je bent dus van harte welkom!

Gr,

Rene

Vreemd dat René de Boer van alles citeert van Spinoza, maar niets over de directe democratie die
ook D66 bij oprichting verklaarde na te streven.

De kans is dus groot dat zijn bijeenkomst eentje wordt vol met vage verhalen.

Hij had moeten citeren over;
Spinoza’s Radendemocratie;
Als er enkelen gekozen worden uit elke laag of klasse van het volk dan zal dat voordelig zijn voor de meerderheid, die in zo’n Raad de meeste stemmen zal hebben.

In deze Raad kunnen ook mensen met een laag ontwikkelingsniveau zitten, maar die zijn op hun eigen gebied sluw en slim genoeg om hun deskundige mening te geven over het onderwerp dat hen aangaat, als ze daar maar de tijd voor krijgen.

In een Raad waarin weinig mensen zitten, heb je ook niet alleen maar deskundige leden. In tegendeel, het grootste deel daarvan bestaat juist uit ondeskundige mensen. Dat komt omdat elk Raadslid daar vooral zijn eigen vrienden zit te bevoordelen of ze naar de mond zit te praten.
Dat zal in grote Raden niet zo snel gebeuren.

In verband met mogelijke oorlog wordt vaak voor een koning gekozen omdat die beter een oorlog zou kunnen voeren. Dat is klinkklare onzin, want dat betekent dat je om beter oorlog te kunnen voeren, in vredestijd een slaaf zou willen zijn.

De kracht van een democratische regering komt veel meer tot zijn recht in vredestijd dan in oorlogstijd.

In een democratische maatschappij kan door de staat aan de burgers geen onrecht worden aangedaan, want volgens de wet heeft de staat alle macht.
Onrecht kan alleen voorkomen tussen privé-personen, want die zijn volgens de wet verplicht elkaar geen schade toe te brengen.

In een democratie zullen de autoriteiten geen onzinnige besluiten nemen. Zij moeten in hun eigen belang, en om de macht te houden, zorgen voor het algemene welzijn en regeren op een rationele manier.



De mens kan, volgens mij, naar niets anders verlangen dat behulpzamer is voor het behoud van zijn bestaan dan dat iedereen het eens zou zijn, als het ware, één verstand en één lichaam. (IVp18s)

Ik denk dat democratie van alle vormen van regering de meest natuurlijke is en het meest in overeenstemming met de individuele vrijheid.

De beste methode voor de staat om (deze) rampen te vermijden is te stellen dat de vroomheid en de goddelijke eredienst alleen in werken bestaan, dat wil zeggen in liefdevol en rechtvaardig handelen en verder dat iedereen in zijn mening vrij moet worden gelaten.


Als slavernij, chaos en eenzaamheid vrede moeten heten, dan is er voor mensen niets ellendiger dan vrede.

Overdracht van alle macht op één persoon bevordert slavernij in plaats van vrede.

Vrede bestaat niet in het ontbreken van oorlog maar in het samenbrengen van mensen en in harmonie.

Recht wordt alleen bepaald door macht.

Een koning zoekt raadslieden en vrienden uit, die veel invloed krijgen, niet openlijk, maar verborgen en dit is zeer schadelijk.

Een staat moet altijd banger voor zijn eigen burgers zijn dan voor zijn vijanden; goede burgers zijn immers zeldzaam.

De alleenheerser zal altijd banger zijn voor de burgers dan voor de vijand en zal daarom voor het eigen belang opkomen in plaats van te zorgen voor de onderdanen.
Hij zal ze juist proberen te bedreigen, vooral mensen die uitblinken in wijsheid of door hun rijkdom de machtigsten zijn.

De deugd van staat is veiligheid.

Uit; Klever, 'De nieuwe Spinoza' (1995);

'Waar weinigen alles vanuit hun emoties regelen is het met de vrijheid en het algemene welzijn afgelopen.'

Langdurige vergaderingen van grote aantallen burgers zijn geen enkel bezwaar, maar juist noodzakelijk:
'De mensen zijn in aanleg immers te traag en te dom om alles meteen te snappen.
Maar vergaderend, luisterend en discussierend worden ze scherper. En terwijl ze alle oplossingen aftasten, vinden ze ten slotte de oplossing die ze willen en waar ze het allemaal mee eens zijn, en waaraan niemand van tevoren had gedacht.'

Het probleem met D66 is dat ze hun oorspronkelijke spinozistische uitgangspunt van directe democratie verlaten hebben en daarom niet meer geloofwaardig zijn.

Toch veel plezier daar. Wie weet wordt het nog wat in Alkmaar, veel succes René, Haije

Nou nou. Een heel epistel, Haije. Maar bedankt voor je succes wensen. Het is mijn bedoeling om een politieke mechanica te schetsen. Niet zozeer of D66 (-lokaal) daar überhaupt aan voldoet. Dat samenwerking in de rede ligt en kan leiden tot een grotere vrijheid. We hebben in de Raad regelmatig onderwerpen gehad waarbij reason het duidelijk niet haalde bij de kracht van de passions. Dat begrijpen kan al voordeel opleveren. Over die boeg wil ik het een beetje gooien.

En btw over D66. Ik vind het een zeer redelijke partij, maar dat is nu juist -v.w. de rede- ook haar zwakte!

En voor de rest probeer ik er gewoon een leuke avond van te maken. Lust werkt toch altijd beter dan last.

Gr

Rene

D66 heeft een beleidspunt en dat is niet meer de directe democratie maar een partij bashen die voor de veiligheid en de vrijheid van mening opkomt. En de souvereine staat ondergeschikt wil maken aan de ondemocratische EU.