Alles wat klinkt - documentaire over componist Theo Loevendie’s werk aan de Spinoza-opera

                

Op 19 december 2013 had ik een blog over de crowdfunding voor het maken van een documentaire over het werk van de componist Theo Loevendie aan zijn Spinoza Opera. John Albert Jansen (producent en co-regisseur) zou samen met Marieke Rodenburg (co-regisseur en researcher) de film maken die de titel zou krijgen Een universele vogel. Het is ze gelukt. Het werd geen co-regie, maar Marieke Rodenburg tekende voor regie en camera, John Albert Jansen voor productie en scenario. En de titel werd niet Een universele vogel, maar Alles wat klinkt. Er werd een DVD gemaakt (zie onder)

Al zijn hele leven wilde componist en jazzmusicus Theo Loevendie een opera over de filosoof Benedictus de Spinoza maken. De documentaire Alles wat klinkt volgt het schrijfproces van de opera tot aan de uitvoering. Loevendie vertelt over zijn jeugd, zijn muzikale passies en zijn fascinatie voor alles wat klinkt. Afgewisseld met dagelijkse uitstapjes naar café Welling, waar hij op zijn 85ste als jazzmusicus nog regelmatig optreedt.

De co-producent die ze konden vinden in de Joodse Omroep heeft – wat ik vandaag pas ontdek – de documentaire uitgezonden op NPO2, op 27 september 2015 13:00 uur en herhaald op 2 oktober 2015 14.10 uur. Bij de NPO na te beluisteren (klik op deze afbeelding)

                                 [Still uit de NPO2-video]

Over de DVD

Alles wat klinkt
Een documentairefilm van Marieke Rodenburg over de Nederlandse jazzmuzikant en componist Theo Loevendie.
53 min. – original language: Nederlands
€ 24.95   

Stichting Oogland Filmproducties

    

Hieronder de preview op vimeo:

    

Preview Alles wat klinkt - Documentaire over Theo Loevendie from Philming on Vimeo.

Op 11 oktober 2014 vond in het Concertgebouw in Amsterdam de wereldpremière plaats van de opera The Rise of Spinoza. Het Radio Filharmonisch Orkest en het Groot Omroepkoor brachten samen met een vijftal solisten het expressieve en nog altijd actuele verhaal over vrijheid op de bühne. In dit blog gaf ik mijn indruk van Loevendie's opera. 
"The Rise of Spinoza" staat in z'n geheel op Youtube [cf.  blog