Amsterdam ex-Wereld Boekenstad

Vanavond is het feestelijke slotfeest en komt een einde aan het jaar waarin Amsterdam door de UNESCO was aangewezen als Wereld Boekenstad. De fakkel wordt overgedragen aan Beiroet. De directeur Lidy Klein Gunnewiek van het projectbureau vertelt dat Beiroet ook wel voelt voor het thema vrijheid van meningsuiting en voor ’t idee van iconen. “Misschien zelfs met Spinoza: die is tot ver over de grenzen bekend en geliefd.” Zo is vandaag te lezen in Trouw. We zullen zien of dat uitkomt en of we daarvan iets kunnen merken.

Spinoza, Anne Frank en Annie M.G. Schmidt waren de iconen van Amsterdam Wereld Boekenstad. Je kon teksten lezen als: Amsterdam is ‘Stad van Spinoza’. Spinoza is in Amsterdam tot zijn revolutionaire denkbeelden gekomen en heeft hier het grootste gedeelte van zijn leven doorgebracht. Spinoza heeft echter nooit de erkenning gekregen die hij verdient.

Ik ben eens nagegaan welke activiteiten in dit jaar betrekking hadden op Spinoza. Aan de meeste heb ik op dit weblog wel aandacht besteed.

Tijdens het Internationaal Literatuurfestival Amsterdam dat van 24 tot en met 27 april plaatsvindt zijn er doorlopende programma's in de OBA. Een daarvan is Boekhappen: het proeven van de teksten van Anne Frank, Spinoza en Annie M.G. Schmidt.
Ludieke Werken nodigt iedereen uit om te komen boekhappen in de nieuwe OBA, waar men naar hartelust kan lezen en kennis maken met de wereld der boeken.

24 april 2008 19.30-20.30 uur  Lezing door Miriam van Reijen over Spinoza in boekhandel Selexyz Scheltema: Spinoza en zijn visie op tolerantie en vrijheid van denken

Van 4 mei 2008 tot 19 april 2009 werden Spinozawandelingen met Mee in Mokum georganiseerd. Wegens succes trouwens geprolongeerd.

 

 

27 juni 2008: Spinozadag met lezingen en forumdiscussie in de Westerkerk

27 juni t/m 26 september 2008: Tentoonstelling 'Libertas philosophandi – Spinoza als gids voor een vrije wereld'. Bibliotheca Philosophica Hermetica

Boek 'Libertas philosophandi – Spinoza als gids voor een vrije wereld'.

In juli 2008 stond de Bibliotheca Philosophica Hermetica centraal in het project Een stad vol boeken verborgen schatten in beeld. [Zie PDF met alle maanden waarin bibliotheken bijzondere in de aandacht waren]

5 september 2008 - 5 november 2008 Tentoonstelling Spinoza Amsterdammer in de OBA

 

 

7 september 2008 Spinozalezingen: Carolien Gehrels. Verdere Spinozalezingen op 21 september, 5 oktober en 19 oktober. Na afloop zijn de teksten te lezen op de website van de Amsterdamse Spinoza Kring [cf.].

September 2008 stond de Bibliotheek Ets Haim centraal. Tijdens de september-rondleidingen worden hoogtepunten uit de collectie getoond, waaronder ceremoniële objecten, muziekboeken en werken van Spinoza, een van de iconen van Amsterdam Wereldboekenstad.

 

26 september 2008 Antiquariaat Gerits & Zn. presenteert Paul Dijstelberge: Een Filosoof en zijn Uitgever. Jan Rieuwertsz en zijn rol bij de verspreiding van de radicale ideeën van Spinoza. in het Museum Café van de Universiteitsbibliotheek

Op 17 oktober 2008 - 18 oktober 2008 deed Urban Myth: I love Amsterdam II: Spinoza!

Geïnspireerd op leven en ideeën van Spinoza reflecteren jonge theatermakers op de vrijheid van meningsuiting. Geïnspireerd op het gedachtegoed van Spinoza liet Urban Myth de stem van het volk horen. “En wat is een betere plek hiervoor dan het Leidseplein? Urban Myth neemt je mee in het gedachtegoed van Spinoza. Waarna je vervolgens op het toneel van de grote zaal in de schouwburg geconfronteerd wordt met vragen over vrijheid van meningsuiting.”

zondag 23 november 2008 vond het Spinoza-evenement plaats in Paradiso: Vrij zijn, hoe doe je dat? De betekenis van Spinoza in de 21e eeuw

 

 

De theatercoproductie Spinoza [in exile] van Wederzijds en Huis aan de Amstel ging van 6 febr. Tot 28 maart  2009

Geluk: lees- en schrijfcursisten reageren op Spinoza en later lesbrief bij het boek Geluk.

18 april 2009 Tijdens de zgn culturele bazaar

14.00-15.30 Spinoza Redux - De grenzen van vrijheid

Castrum Peregrini confronteert Joris Luyendijk (journalist), architect Ton Venhoeven (architect, professor architectuurgeschiedenis en Rijksadviseur voor de Infrastructuur) en Hans van Houwelingen (beeldend kunstenaar) met het vrijheidsbegrip van Spinoza en lokt hen een reactie uit. Baruch de Spinoza, de 17de eeuwse denker uit Amsterdam, pleitte als één van de eersten voor een scheiding van staat en religie. Zijn ideeën staan door de huidige ontwikkelingen op het wereldtoneel weer volop in de belangstelling. Presentatie: Thieu Besselink. Organisatie: Castrum Peregrini en My Name Is Spinoza

                                              * * *

Ik denk niet dat ik, zelfaangestelde chroniceur van alle Spinozana miscellanea, een activiteit over het hoofd gezien heb. Verwijzingen naar blogs heb ik achterwege gelaten; het zoudenh er teveel geweest zijn. Als ik alles overzie en ook met een schuin oog naar de andere activiteiten gekeken heb, dan meen ik dat Amsterdam de extra aandacht voor Spinoza wel heeft waar gemaakt. Hoogtepunten waren in mijn ogen: de Spinozadag in de Westerkerk, de tentoonstelling in de Bibliotheca Philosophica Hermetica en het boek alle onder de titel 'Libertas philosophandi – Spinoza als gids voor een vrije wereld'. Verder de Spinozadag in Paradiso. En ja, die Spinozawandeling was ook wel een aardige vondst - is mij goed bevallen.