Amsterdams Spinozamonument in aanbouw

Een reactie (zie rechts) wees op het volgende bericht op de website van Het Parool op 18 november 2008

Spinoza's hoofd is uitgevoerd zoals die ooit op bankbiljetten van duizend gulden stond. Zijn citaat op de sokkel: 'Het doel van de staat is de vrijheid'. Foto Jan van Breda

 

AMSTERDAM - Wat Erasmus is voor Rotterdam, moet Spinoza worden voor Amsterdam. Curieus genoeg had de zeventiende-eeuwse Amsterdamse filosoof geen prominent monument in zijn stad. Daar komt nu verandering in.

Bij het stadhuis, vlak bij de Zwanenburgwal, waar het geboortehuis van Spinoza (1632-1677) heeft gestaan, verrijst een majestueus beeld, dat op 24 november wordt onthuld. Spinoza heeft zijn monument te danken aan een groep vasthoudende burgers, die onder de naam 'Stichting Spinoza Monument' binnen een half jaar een ontwerp, geld en toestemming tot plaatsing geregeld wist te krijgen.

Kunstenaar Nicolas Dings heeft Spinoza naast een granieten wiskundige vorm, de icosaëder, gezet - een bol met twintig gelijke driehoeken. Deze staat symbool voor Spinoza's denken: 'het universum als model, geslepen door de menselijke geest'.

Mooie symbolische bijkomstigheid is dat de vorm lijkt op een diamant. Spinoza was ook diamantslijper. (HET PAROOL)

Correcties op dit bericht
Spinoza was geen diamantslijper maar lenzenslijper, over een diamantslijperschap is althans niets bekend. Een icosaëder, een ruimtelijke figuur bestaande uit 20 driehoekige vlakken, is geen bol. En het universum is geen door de menselijke geest geslepen model. Of het monument overigens voldoende vandalismeproof is...?

Zie op de foto hoeveel ruimte er is voor de 'O' in de naam Spinoza. Als dat maar goed komt.