Andrea Sangiacomo bereist de wereld

dr. Andrea SangiacomoOp het 5e Quebec Seminar in Early Modern Philosophy dat van 26-28 september 2013 wordt gehouden, zal Andrea Sangiacomo spreken over “Expliquer la superstition: la doctrine du conatus de Spinoza et son évolution entre 1661 et 1670.” Tad Schmaltz (University of Michigan at Ann Arbour) zal het als First Keynote Speaker hebben over “Descartes's Critique of Scholastic Teleology” [cf. hier].

Er staat bij hem genoteerd dat hij is van ENS – Lyon, maar dat moet uiteraard de Groningse Universiteit zijn. Hij is al een poos flink bezig met Spinoza's begripsontwikkeling van de conatus tussen 1661 en 1670, zoals hij ook al deed tijdens de jaarvergadering van de VHS en elders. Ik ben benieuwd wanneer de eerste bijdragen meer direct over Spinoza en de teleologie zullen gaan. Misschien kan hij hierover van Tad Schmaltz alvast iets opsteken.

Daarna reist hij door naar Nova Scotia (Canada) Symposium, waar aan de  Acadia University op 28 en 29 september een symposium wordt gehouden over: Causality in Early Modern Thought.
Op 29 september spreekt van
9:00-10:00  Andrea Sangiacomo (Groningen): 'The Metaphysics of Determination, from Descartes to Spinoza'

[Op dat symposium wordt nog een tweede lezing gehouden over Spinoza: 11:30-12:30  Francesca Di Poppa (Texas Tech): 'Spinoza and Maimonides on Causation as Emanation'
En Tad Schmaltz herhaalt er nog eens zijn eerdere lezing. Cf. programma-PDF]

Reacties

Die Tad Schmaltz vind ik niet zo'n ster. Hij doorziet niet dat De Volder (vlg 18e eeuwse Franeker prof. Andala en 21e eeuwse Capellenaar Klever) een authentieke sequax Spinozae is, die een flinke kopstoot geeft aan het Cartesianisme in 'early modern thought'.

Zou Tad Schmaltz de enige zijn die ontgaat dat de 21e eeuwse Capellenaar Klever een authentieke sequax Spinozae zou zijn (IS, zoals hijzelf zegt)? Het gaat uiteraard om wat bedoeld wordt met "authentieke". Hoeveel aanpassing (domesticatie!) van Spinoza aan een gewenst beeld heeft er vaak niet plaats door hen zich als "uitleggers" en "volgelingen" van de meester presenteren?

Je moet wel goed lezen, Stan. Ik mijn reactie kende ik de kwalificatie niet aan mijzelf toe.

Je hebt gelijk. I heb misgelezen. Je stelt je wellicht bescheidener op dan ik dacht.