Anton L. Koster (1859 – 1937) schilderde het Rijnsburgse Spinozahuis bij bloeiende tulpenvelden

Antonie Lodewijk KosterAntonie Lodewijk Koster (Terneuzen 8 augustus 1859 – Haarlem 28 mei 1937) was beeldend kunstenaar & vormgever; landschapschilder vooral van bloembollenvelden. In 1880 vestigde hij zich voor langere tijd in Den Haag, waar hij een schildersopleiding volgde aan de academie. Aansluitend maakte hij een twee jaar durende studiereis naar de Pyreneeën. Het gevoel voor warme, sprekende kleuren dat hij daar opdeed bracht hij vooral in praktijk na 1902, toen hij zich definitief in Haarlem en daarna in Heemstede vestigde en zich toelegde op het schilderen van bloembollenvelden.

De Hollandse bloembollenvelden aan de binnenduinrand bij Lisse, Hillegom, Rijnsburg en Oegstgeest werden in de 19e eeuw ‘ontdekt’ door toeristen en Duitse, Franse, Belgische en Amerikaanse schilders. De impressionist Claude Monet raakte bij zijn bezoeken aan Holland diep onder de indruk van de fel gekleurde velden met tulpen, hyacinthen en narcissen. Het onderwerp leende zich bij uitstek voor zijn impressionistische experimenten en leidde onder Claude Monet: Bollenvelden en windmolens bij Rijnsburg 1886meer tot het beroemde schilderij Bloembollenvelden bij Rijnsburg (1886) dat zich bevindt in de collectie van het Van Gogh Museum in Amsterdam. Hierna raakten ook Nederlandse schilders door het onderwerp geboeid. Een van de meest begaafde vertegenwoordigers van het genre is Anton L. Koster. Hij wordt wel de 'Rembrandt' onder de Hollandse bloembollenschilders genoemd. In diverse musea is hij vertegenwoordiger van dit genre, zoals het Haags Gemeentemuseum, het Teylers Museum en Frans Halsmuseum in Haarlem en het Rijksmuseum Kröller-Müller in Otterlo.

Anton Koster schilderde het Spinozahuis in Rijnsburg:


Het huis van Benedictus de Spinoza te Rijnsburg temidden van bloeiende tulpenvelden, olie op doek 75,1 x 100,4 cm., gesigneerd linksonder. In part. bezit in Groot-Brittannië. Het is niet gedateerd, maar moet ergens tussen 1902 en 1937 geschilderd zijn.  [Cf. verkocht door Simonis & Buunk]

13 juni 2010 had ik een blog met een verhaal van Dirk van Delft, directeur van Museum Boerhaave, over zijn jeugd en het werken in deze tulpentuin van zijn vader. Hij schrijft: "Op die tuinderij lag het Spinozahuisje. Dat had iets geheimzinnigs. Als ik er als kind langs liep, over het schelpenpad, en ik in de moestuin de zonnewijzer en het zwarte borstbeeld zag, bekroop me een soort angst. Er werd thuis nooit over gesproken, maar er was iets met die Spinoza. Soms kwamen er deftige mensen op de tuin – je herkende ze op een kilometer – die speciaal voor dat huisje gekomen waren. Toen ik elf was ben ik er binnen gaan kijken. Er stonden oude boeken en spullen waarmee je lenzen kon slijpen. Weer later leerde ik dat Menno ter Braak dat huisje en zijn landelijke omgeving had geroemd, dat Spinoza er zijn Ethica had geconcipieerd. Ook kwam ik er achter waarom gereformeerd Rijnsburg zo afhoudend deed. Spinoza was de filosoof van panta rei, van God is identiek aan de natuur. Godslastering! Als God hetzelfde is als de natuur, waar heb je dan nog Biddag en Dankdag voor het gewas voor nodig?"

Nog enige voorbeelden van Anton L. Koster's bloembollenschilderijen 


Anton L. Koster, Boeren aan het werk in een bollenveld

Dit schitterend gekleurde bloembollenschilderij stamt uit de jaren '30 van de 20e eeuw en is op lijst voorzien van zegel eigendom Koningin Emma én het  domeinbrandmerk Paleis Soestdijk. Het werd van 14-17 maart 2011 uit de nalatenschap Koningin Juliana door Sotheby’s Amsterdam geveild. 
Het is momenteel opgenomen in de tentoonstelling 'Zó Hollands - Het Hollandse landschap in de Nederlandse kunst van 1850 tot heden', van 24 juni - 11 sept. 2011 in het Frans Hals Museum/De Hallen te Haarlem.


A.L. Koster, Bollenvelden achter de duinen - olieverf op doek [Hier]

        
Anton L. Koster: Een mooie dag in een tulpenveld, olieverf op doek [51,5 x 75,5 cm] [bij Christies]

Anton L. Koster: Bollenvelden, 1937
Anton L. Koster: Bollenvelden, 1937,  olieverf op paneel - hoogte: 25,5 cm; breedte: 41 cm - collectie Rijksmuseum [Van geheugenvannederland.nl]


     Bloembollenvelden bij Haarlem - Doek, h. 37 x b. 53 cm [van hier]

Anton L. Koster: Gezicht op 't Spaarne, Haarlem Pastel [52,5x64,5 cm] [van hier]

__________

Informatie van hier, hier en hier met nog vele afbeeldingen

Foto van Anton L. Koster van Biografisch portaal van Nederland
Anton L. Koster heeft geen wikipediapagina

Reacties

Het huis van Benedictus de Spinoza te Rijnsburg temidden van bloeiende tulpenvelden. Prachtig schilderij. Het stemt me tevreden dat, hoewel alles eromheen nu weg is en vervangen door een straat met keurige woningen, dit huisje er nog staat en wel in goede conditie. Hier staat de tijd even stil. Ook dankzij de zondagsrust die nog heerst in Rijnsburg.

Ik keek nog even goed en je ziet ze knielen over hun bed violen.

het schilderij van het huis van spinosa is in rijnsburgs particulier bezit. informatie zie Email adres

In het jubileumboek van de grote bloemententoonstelling in 1910 in Haarlem was A L Koster de Kunstenaar die een collectie kunst verzameld had voor de tentoonstelling in de grote zaal.Is daar een cataloog van ? Wat waren dat voor schilderijen ? Het Jubileumboek kunt inzien bij de Hr v schepen Archivaris van de K.A.V.B in Hillegom of bij mij thuis in den Haag als u dat wilt.Ik heb geen Auto (ben 80 jaar) kan dus niet naar u toekomen.Het boek is zeldzaam.Hopende op een antwoord van u Mevr I P Grullemans

In mijn huis hangt al zo'n 25 jaar een schilderij van Anton Koster. Het is een landschap met een vaart en en dorp op de achtergrond. Ik heb niet eerder op internet gezocht en nu ik het wel deed was ik aangenaam verrast met dit artikel. Geïnteresseerden kan ik een foto van het schilderij mailen.

@ Harry Rijpkema,
Leuk aangeboden, maar de e-mail kwam terug met de boodschap "Delivery to the following recipient [.] failed permanently"
Blijkbaar klopte het e-mailadres niet.

Inderdaad het mailadres klopte niet. Het is h.rijpkema2@kpnplanet.nl.