Artikel van Henk Keizer over de attribuut-definitie verschenen

British Journal for the History of PhilosophyNummer 3 van de lopende jaargang van de British Journal for the History of Philosophy is uit en sinds gisteren zijn de online-versies van de daarin verschenen artikelen beschikbaar. Daaronder het artikel van regelmatig bezoeker van en reactie-gever op dit weblog:

 

Henk Keizer: "Spinoza's Definition Of Attribute: An Interpretation." In: British Journal for the History of Philosophy. Volume 20, Issue 3, 2012 [zie hier dit artikel en verder de inhoudsopgave van 't nummer]

"ABSTRACT: Since it has generally been accepted that to Spinoza attributes are real features of substance, the interpretation of his attribute definition has become a notorious problem. The reason is that interpreters have failed to see that the definition formulates a purely epistemological account of the state of affairs. The article presents and justifies such an interpretation. It will be shown that the definition in spite of its epistemological character implies a real ontological definition, which specifies the critical features of an attribute. As to the reason why Spinoza has stated the definition in an ‘indirect way’, it is shown that it is likely that he has done so in order to have a more efficient, a more unambiguous and a more elegant definition. The relevance of the new interpretation is not only that it provides us with an interpretable, transparent attribute definition, but it also contributes to the establishment of a coherent picture of Spinoza’s metaphysics around this definition."

Binnenkort zal – zoals al lang geleden aangekondigd - een aantal blogs aan de attribuut-definitie en de vertaling ervan in het licht van dit artikel worden gewijd. Daarvoor moet ik me eerst opnieuw verdiepen in de definitieve versie van het artikel (dat ik nu nog niet heb). Op 20 maart 2011, in het 5e en voorlaatste blog over “De merkwaardige "identiteitsthese", verwees ik er al naar:

Explosief attributenartikel op komst!
Het was in het jaar ervoor door de redactie van het gerenommeerde en peer-reviewed tijdschrift geaccepteerd. Toen leek het nog dat het in het vijfde nummer van 2011 zou verschijnen, maar het werd naar een latere datum verschoven. De auteur moest dus erg veel geduld beoefenen, maar hij wist: het komt een keer uit. Nu is het er dan: een heel nieuwe invalshoek waarin de attribuut-definitie gelezen wordt. Ik ben benieuwd of en hoe lang het duurt dat in de wereld van de Spinoza-geleerden het vruchtbare van deze lezing gezien en erkend wordt.

Vooruitlopend daarop wens ik intussen de auteur, Henk Keizer, van harte proficiat met het eindelijk uitkomen van zijn belangwekkende artikel.

 

Reacties

Gaarne sluit ik mij aan bij Stan's felicitatie. Het is geen kleinigheid om een artikel in een dergelijk gerenommeerd tijdschrift geplaatst te krijgen. Menig academicus gelukt het nimmer. Als ik thuis ben, zal ik mijn toegngscode gebruiken om het te kunnen lezen.

Dank je wel allebei.

Ik ben benieuwd wat er verder komen gaat. Tijd om dat dan nauwkeurig te volgen. Kort door de bocht vond ik altijd dat Spinoza ook de problemen van Descartes had meegenomen (die tweedeling). Wiep van Bunge heeft daar ook iets overgeschreven, Spinoza en zijn critici, over de autonomie van het attribuut.

gr

Rene

(is het nu zo dat het artikel van Henk nu achter betaal-slots zit?)

Uiteraard ook mijn felicitaties Henk! Een groot en samenhangend artikel schrijven is vele malen moeilijker dan het kritiseren.