Benedictus de Spinoza´s meest betrouwbare beeltenis

 

Deze prent van een onbekende graveur uit ca 1680 zou de meest betrouwbare/ geloofwaardige beeltenis van Benedictus de Spinoza zijn.

Zo leren we uit het interessante artikel van Rudi Ekkart, "Spinoza in beeld: het onbekende gezicht", in: De steen vliegt/A stone in flight, Arti & Amicitiae, Amsterdam, 1997, pp 130-160 (zie dit blog).

En in de Nagelate Schriften kwam dit portret uiteraard met onderschrift in het Nederlands:

 

                                 

Om het gezicht van Spinoza goed te laten uitkomen heb ik de achtergrond wit gemaakt, hetgeen het volgend resultaat geeft (je komt het hier en daar op internet al op deze manier tegen...): 

De afbeelding wordt meestal aangeduid als het 'Opera-portret', daar het soms is meegebonden in exemplaren van de Opera posthuma en de Nagelate schriften van BdS, Benedictus de Spinoza in 1677.

Foto: Maria Heijendael[fotolink van hier]

 

Een goede tweede qua betrouwbaarheid voor gelijkenis, is onder-staand beroemde portret van Baruch de Spinoza (1632-1677), ca. 1700, waarschijnlijk een kopie naar bovenstaande kopergravure (of naar een niet bekend ander portret) door onbekende schilder (afmetingen ca 77x62 cm) - sinds de 18e eeuw in bezit van de Herzog August Bibliothek, Wolfenbüttel, Duitsland. Vandaar het 'Wolfenbütteler-portret'.