Boekentip

Bij Polare, de boekwinkels waarin Selexyz en De Slegte opgingen, loopt momenteel een zomerboekendump. Veel interessante boeken, tegen lage prijzen. En elk tweede boek krijgt nog eens 50% korting. Ik wijs op één boek, dat eerder al eens werd afgeprijsd en nu nog slechts 4,99 euro kost (of de helft daarvan). Ik doel op dit werkelijk schitterende boek:

 

Herbert de Vriese; Geert Eekert; Guido Vanheeswijck en Koenraad Verryken, De koningin onttroond. De opkomst van de moderne cultuur en het einde van de metafysica. Pelckmans, 2005

 

Het lijkt weinig met Spinoza te maken te hebben, maar toch… iemand die zich met Spinoza bezighoudt, zal hiervan zeker kunnen genieten. Over hoe na de dood van Hegel er diverse denkbewegingen opkwamen die een groter accent op ‘echte’ wetenschap en minder op speculatieve metafysica wilden leggen; hoe van 1830-1848 de jong-Hegelianen meenden een einde gemaakt te hebben aan elke metafysica. En hoe ook nu nog de discussie loopt tussen degenen die het erover hebben dat we leven in de tijd van de postmetafysica, bestookt worden met het verwijt dat dat op zich een metafysische positie is.
Een echt informatief én goed geschreven boek. Aanbevolen door deze webmaster... Tegen d
e kosten van een wegwerpkrant...