Correctie: "De boeken van Spinoza" staat wél op website Spinozahuis

Ik geef helemaal niet "negatieve uithalen naar de Vereniging Het Spinozahuis!"

In het blog waarin ik "felicitatie" en "dank" uitsprak over de eerste uitgave van de Vereniging als jonge Uitgever, maakte ik ook een kritische opmerking, n.l. over het niet te vinden zijn van de link naar De boeken van Spinoza. Ik kom daar zo op.

Ik heb bij het maken van zulke opmerkingen alleen maar service aan de bezoekers van mijn weblog (en in dit geval lezers van die voetnoot in de uitgave; zie dat blog) op het oog en houd daarbij tevens uitdrukkelijk rekening met de mogelijkheid dat de website van de Vereniging misschien een beetje beter wordt, mede op basis  van ervaringen van een geïnteresseerde - en intensieve en behoorlijk ervaren - gebruiker van websites. Ik heb geen enkele behoefte om zomaar negatieve/afbrekende signalen af te geven. Helemaal niet. En de regelmatige bezoeker van dit weblog kan ervan getuigen hoe ik bijna altijd positieve opmerkingen plaats. 

Ik werd er terecht op gewezen dat het document De boeken van Spinoza wél op de website staat. Namelijk onder "Spinozahuis Rijnsburg" ["waar hij volgens ons thuishoort"].

Gelukkig staat het document daar dus wél. Ik geef zonder enige schroom toe dat ik me heb vergist - het niet had gezien. Ik ben blij dat het document er tóch staat, want ik begreep er al niets van dat het niet te vinden was. Nu dan even over hoe het daar staat.  

Want ik had naar die pagina (over het Spinozahuis in Rijnsburg) uiteraard  ook gekeken - want ook volgens mij hoort het daar thuis. Het feit dat het me ontgaan is, zégt dus iets. Als je op het menu klikt krijg je een pagina met informatie over dat huis. 

Daarin ook enige informatie over dat boekenbezit: "De bibliotheek, die Spinoza volgens de in diezelfde tijd ontdekte boedelbeschrijving van een notaris bij zijn dood in 1677 bezat kon grotendeels worden gereconstrueerd. De perkamenten en leren banden vormen nu een boekenverzameling die uniek is in de wereld, geplaatst in een kamer met de sfeer van een schilderij van Vermeer of De Hoogh." Een link naar de beschrijving van dat boekenbezit zou daar erg handig zijn!

Wat je echter intussen toevallig ook maar moet hebben gezien is dat er met het aanklikken in de linker menu-kolom onder "Spinozahuis Rijnsburg" een submenuutje meegekomen is Bibliotheek Spinoza.
Reken maar dat dat meer websitebezoekers ontgaat.

Maar dan nog. Als, wie dat wél gezien heeft, die link dan aanklikt krijgt een pagina "Bibliotheek Spinoza" zonder enige informatie, alleen “Klik hier om het document te downloaden.” En vervolgens gebeurt er helemaal niets in beeld. Het duurt bij mij wel 42 seconden (42! Ik heb niet de allersnelste, maar toch een redelijk snelle breedband). Dat is het punt niet: zolang duurt het nu eenmaal. Precies zolang duurt het ook als je de link naar Groningen die ik geef aanklikt; alleen gebeurt dat in een nieuw venster en krijg je in beeld te zien hoelang het nog gaat duren (bij Explorer linksonder en bij Mozilla Firefox rechtsonder in beeld).
Bijna ¾ minuut is een lange tijd. Reken maar dat dan de meeste bezoekers, die n.l. geen enkele waarschuwing krijgen en in beeld niets zien gebeuren, al lang verdwenen zijn.

Wie dit soort kritische opmerkingen alleen maar als “negatieve uithalen naar de Vereniging Het Spinozahuis” ziet, zal met dit soort evaluatieve opmerkingen niets doen. Dat zij dan zo.
De meeste mensen reageren helemaal nooit, dus is het misschien toch verstandig om rekening te houden met die enkeling die wel z’n ervaring [in de vorm van opbouwende kritiek!] doorgeeft.

Waarom geef ik deze opmerkingen niet alleen per e-mail door?
Omdat de bezoekers van dit weblog hier ook iets aan kunnen hebben. Die kunnen nu lezen waar ze de link vinden en dat je dan  ¾ minuut geduld moet beoefenen.