Corry Shores' Spinozastudie

Tot mijn verbazing (dat ik dit niet eerder had ontdekt) liep ik gisteren op internet Corry Shores virtueel tegen het lijf. Hij (jawel, Corry is een man) heeft een weblog, waarop heel veel over Spinoza is te vinden. En niet allerlei Spinozisme en Spinozana, waar dit weblog vol mee staat, maar vooral - zoals het eigenlijk hoort - uitstekende en verdiepende aandacht voor aspecten van Spinoza’s filosofie. Dat zou ik ook wel willen, maar daar voel ik me (nog) niet voldoende gekwalificeerd toe; we doen echter ons best.

Mijn fotoCorry Shores is graduate student aan de Katholieke Universiteit Leuven. Hij is 30 jaar en schrijft op z’n profielpagina: “I research Deleuze at Belgium's Katholieke Universiteit Leuven, currently beginning work on a doctoral thesis on Deleuze and intensity.” Zijn interesses zijn Deleuze, en ‘the Cosmos creation’ – én dus ook: Spinoza, zoals hij laat blijken.

Hij is met veel meer bezig, is een creatieveling, van hem zijn liederen te beluisteren bijvoorbeeld. Vandaag heeft hij het over Henri Bergson, voor welke filosoof Deleuze ook grote aandacht had. Maar mij gaat het hier om de teksten over Spinoza van hemzelf en anderen die hij biedt op zijn weblog, met de speelse titel: Pirates & Revolutionaries.

Gisteren had hij uitgebreid aandacht voor het onderzoek dat Kevin op zijn weblog Kvond had verricht naar het slijpen van lenzen door Spinoza en naar diens optische theorieën. Hij heeft ze onder de link Spinoza’s Foci verzameld. Het was Kevins enthousiasme voor de aandacht hiervoor van de zijde van Corry Shores, die mij de laatste deed ontdekken.(Ik heb in een eerder blog verteld wat ik over Kevin of Kvond te weten kwam)

Shores heeft zo’n 44 blogs aan Spinoza gewijd, behandelde delen uit deel I van de Ethica, heeft uitvoerige stukken over Spinoza’s brieven over oneindigheid; daaronder een uitvoerige samenvatting van Martial Gueroult, zoals vertaald door Kathleen McLaughlin: "Spinoza's Letter on the Infinite (Letter XII, to Louis Meyer)."

Hij heeft teksten over Spinoza’s brief 4 aan Oldenburg, brief 12 over oneindigheid, de Spinoza - Blyenbergh correspondentie (brieven 18-24), brief 32 over het wormpje in het bloed, brief 50 aan Jarig Jelles over de figuur daarin en het onderwerp negatie; brief 81 aan Tschirnhaus.

Kortom, degenen die deelnemen aan de zomercursus over de brieven van Spinoza, georganiseerd door de Vereniging Het Spinozahuis, kunnen bij hun voorstudie goed gebruik maken van deze website. En wie niet deelnemen ook, uiteraard.

Reacties

Ik heb eens rondgevraagd, maar helaas, hier in Ermelo, mijn feriale residentie, had ook nog niemand ooit van Corry Shores (echte naam? )gehoord.

Wim, Corry Shores is zeker z'n eigen naam (hij staat onder die naam ingeschreven bij het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte en het Husserl-Archief, Centrum voor Fenomenologie, beide te Leuven spreekt onder die naam op conferenties).
Mijn verbazing dat ik zijn weblog niet eerder was tegengekomen kwam niet voort uit het idee dat hij bekend zou zijn (in Ermelo of alle places, bijvoorbeeld), maar dat ik, terwijl ik zo vaak op internet naar Spinozana op zoek ben, nooit eerder een hit naar zijn weblog kreeg.
Enfin door mijn ontdekking van een aantal informatieve blogs die hij gaf, kan men er nu ook in Ermelo zijn voordeel meedoen.
Beleef daar intussen een goede vakantie.