Dat Jan Six Spinoza gekend zou hebben: is dat een lokkertje?

Op 25 augustus gaat verschijnen:

Geert Mak, De levens van Jan Six. Een familiegeschiedenis. Atlas Contact, 2016 - 448 pagina's

De uitgever laat weten: “Dit is het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte, het hangt – uniek – nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17e-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze 17e-eeuwse patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen."

Rindert Jagersma, die mij hiervan op de hoogte stelde, vroeg zich af: “Hebben we hier te maken met marketing of krijgen we daadwerkelijk bewijs dat Jan Six en Spinoza elkaar kenden?”

Net vandaag bracht Trouw het nieuws dat Facebook het fenomeen ‘clickbait’ gaat dwarsbomen: de sensationele maar vage headlines bedoeld als lokkertjes waarmee bedrijven mensen willen verleiden om naar hun website te klikken. Is dit ook zoiets? Een lokkertje om ons dit boek te laten kopen, waarna we teleurggesteld worden? Of komt Spinoza een beetje serieus in het boek voor? We wachten het af.

Reacties

Nu het boek in flinke stapels in de winkel ligt, blijkt dat alles w.b. mogelijke ontmoeting van Jan Six met Spinoza volstrekt speculatief is. Het enige feit is dat ze in elkaars buurt woonden, net als Rembrandt, en het enige echt harde feit dat de betreffende Jan Six de PPC in z'n boekenkast had staan. Het is te weinig om er zo'n "ophef" aan te geven.

Stan, ik zie dat je de reactie van BB weg hebt gemodereerd. Ik was het met de strekking van zijn opmerking wel eens ('daar gaat het helemaal niet over'). Ik vind ook niet dat de uitgever er "zo'n ophef" over maakt. Dat leest een Spinoza-adept er misschien in.

Henk, ik vond de reactie van BB weer volkomen buiten de orde. Uiteraard gaat het boek "daar helemaal niet over." Dat was mijn bewering ook niet. Als het boek er niet over gaat, moet Spinoza er ook niet bijgehaald worden. Dat was mijn punt.
Zelfs aan de vooravond van verschijnen liet Geert Mak in DWDD de naam Spinoza vallen. Op mij komt dat over als is de opzet om het interessanter te maken, terwijl daar geen enkele aanleiding voor is. Daar stoor ik mij aan. Mag ik?

Nog dit. Ik heb de reactie-mogelijkheid weer opengesteld, maar houd mij de vrijheid voor achteraf te modereren/.

I think I'm crying.

Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is magnificent blog. A great read. I will certainly be back.

greek have deep traditional history

Nice work