De Korte Geschriften worden de Vroege Geschriften

Op een aantal vragen die ik stelde in het blog van 30 januari 2015, “Hoe zal de komende herdruk van de "Korte Geschriften" er uit gaan zien?”, ontvingen de deelnemers aan de cursus over de PPC/CM van afgelopen zaterdag antwoord van secretaris Theo van der Werf. Uit die informatie blijkt in ieder geval dat het niet om een simpele herdruk van de Korte Geschriften zal gaan, maar dat het een herziene heruitgave zal worden.

De titel zal worden aangepast en aansluiten bij het internationale, Engelstalige gebruik om over Spinoza's Early Writings te spreken. Zo ging bijvoorbeeld Vol. 4 van de beëindigde serie Studia Spinozana over "Spinoza's Early Writings" (1988, Ed. F. Mignini, P.-F. Moreau & G.van Suchtelen). De Fransen spreken van Premiers écrits. Œuvres complètes I [, PUF, 2009]. De Nederlandse band in de Werken van B. de Spinoza zal worden: Vroege Geschriften.

De Stelkonstige reckening van den regenboog en Reeckening van kansen, waarvan inmiddels duidelijk is geworden dat de toeschrijving ervan aan Spinoza op lucht gebaseerd was, zal uit de uitgave verdwijnen.

De vertaling van de Tractatus de Intellectus Emendatione, die in vertaling van Nico van Suchtelen als Vertoog over de verbetering van het verstand in de Korte Geschriften was opgenomen, zal worden herzien door Piet Steenbakkers.

Filippo Magnini zal nog eens kijken naar de Korte Verhandeling van God, de Mensch en deszelvs Welstand. Ik ben benieuwd of hij de  puntjes die hij ‘fanatiek’op alle ӱ’s plaatste, los kan laten (dat zal mede afhangen van invloed die vanuit de Vereniging Het Spinozahuis op hem zal worden uitgeoefend).

Ik schat wel in dat dit enige tijd zal vergen en we het nog even zonder moeten doen.  


[Heb even de cover geleend van Denis Collin, Libre comme Spinoza. Une introduction à la lecture de l’Ethique. Max Milo Editions, Paris, 2014]

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
53a58a
Onthoud mijn gegevens!