De MoraalMarokkaan rapt over Spinoza

Op Trouws spirituele webhoekje "Trouw/meer" wordt regelmatig een videoclip geplaatst met een rap van de rappers Youssouf K. en Dikke Ferrie, samen vormend "De MoraalMarokkaan".

Op 24 mei 2008 kwam daar hun rap over Baruch de Spinoza, "een vrij redelijke gozer". Ze "putten uit het gedachtegoed van de 17e eeuwse rationalist voor een lofzang op de vrijheid van meningsuiting", schrijft Trouw/meer.

De vereniging Het Spinozahuis zag dit blijkbaar als een ideale mogelijkheid om Spinoza onder de aandacht van (allochtone) jongeren te brengen, want de rap werd in en om het Spinozahuis opgenomen.

Hier bij Trouw/meer - zie en beluister hier de SpinozapromotieRap

Youssouf K & Dikke Ferrie: Spinoza from Boer & Goeroe on Vimeo.

Baruch de Spinoza was een vrij redelijke gozer, rapt de MoraalMarokkaan in zijn nieuwe videoclip op Trouw Meer! Deze maand put hij met zijn maat Dikke Ferrie uit het gedachtegoed van de 17e eeuwse rationalist, voor een lofzang op de vrijheid van meningsuiting.

Lees verder

MoraalMarokkaan Youssouf K moet vaak aan deze Nederlandse filosoof denken door wat hij op straat ziet. ‘Spino was ook een allochtoon, tweede generatie.’ Spinoza kwam uit een familie van Joods-Portugese vluchtelingen. Later werd hij, mogelijk om zijn ideeën, verbannen door de Amsterdamse joodse gemeenschap.

Spinoza had de rede hoog in het vaandel. De hoogste vorm van goed nadenken noemde hij intuïtieve kennis, leert Youssouf K zijn publiek. Vrijheid van denken, dat is het ongeschreven recht van iedereen. De MoraalMarokkaan adviseert: wees vrij in wat je denkt, vorm je mening en breng die ook naar buiten. Maar, wel eerst even nadenken over hoe je dingen zegt. Een spreekverbod is onzin, meent hij, laat de mens zich lekker uiten. Niet dat ieders mening er toe doet, de allergrootste schreeuwers weten vaak niet hoe het moet, aldus het duo. ,,Luister alleen naar iemand zuiver van de rede, maar vooral eerst naar jezelf en naar Youssouf K als tweede.”

 

Zie hier ook hun rap Domweg gelukkig (rap & filosofie)