De nieuwste Charlie Huenemann ga ik overslaan

Charlie HuenemannJarenlang [al vanaf 28 januari 2009] keek ik met belangstellende nieuwsgierigheid uit naar dit boek. Maar toen er meer - m.n. de inhoudsopgave - - over bekend werd, kreeg ik mijn twijfels en schreef op 31 juli 2013 het blog: "Toch een vraagteken bij komend boek van Charlie Huenemann." En ik nam mij voor eerst eens bij google.books of Amazon er enigszins nader kennis mee te malen. Maar inmiddels blijkt dat er noch bij Amazon, noch bij Google inzage mogelijk is.

Inmiddels geeft de leeservaring die Karel D'huyvetters vandaag op zijn blog geeft, mij voldoende aanleiding om te besluiten mij de teleurstelling na een aanschaf van het boek te besparen.

Volgens Huenemann identificeert Spinoza niet alleen God met de natuur, maar vergoddelijkt hij andersom gezien ook de natuur. Hij wilde nagaan wat voor betekenis dat zou hebben. Het zou hem gaan om de vraag of het feit dat Spinoza de naam van God zoveel gebruikt, misschien niet toch betekent dat hij iets van het (traditionele) goddelijke behoudt?

Welnu Karel D'hyvetters schrijft dat Huenemann een algemene (en 'degelijke') inleiding geeft in Spinoza's filosofie, en: "Het is pas in het laatste hoofdstuk (pp. 131-141) dat hij zijn vraag weer opneemt, wanneer hij een vergelijking maakt tussen Nietzsche, de filosoof met de voorhamer, en Spinoza, de Goddronken filosoof. Maar meer dan een wel heel erg vage benadering van Spinoza’s ‘godsdienstige’ God krijgen we niet."

Ik neem dit als mijn kompas en zie af van de aanschaf van dat boek. Je kunt immers niet alles bijhouden.

Het gaat om het volgende boek. Daar de cover is gewijzigd t.o.v. de eerste plaatsing op de site van de uitgever, neem ik de nieuwe hier mee.

Stan Verdult 

Charlie Huenemann, Spinoza's Radical Theology. The Metaphysics of the Infinite. Acumen Publishers, 2014

          

 

Reacties

Noch door de opemerkingen van Karel noch door jouw redenering, Stan, ben ik overtuigd geworden dat Charlie's boek opzij kan worden geschoven. Ik was op FB onlangs met hem en anderen in discussie over zijn nieuw geplaatste profielfoto (die ik je afzonderlijk zal toesturen), die op zijn minst merkwaardig is.

Zijn fotootje dat je me stuurde heb ik (verkleind) in het blog geplaatst. Ik wacht af wat je verder nog eens over het boek te zeggen hebt. Ik ben benieuwd waarom hij het 'Radical Theology' noemt, terwijl we uit de TTP weten hoe Spinoza over theologie denkt.

Ik hoef dat boek ook niet te lezen, naar wat ik van jullie heb vernomen. Het ging mij alleen maar om de kop, niet om de inhoud.