De PKN met Spinoza proberen te redden

PKNHet gaat niet echt goed met de Protestantse Kerk in Nederland. Die kalft almaar meer af.

In een column op kerknieuws.nl/ heeft Anne M. de Ruiter daar wat op gevonden. Zij is lid van het lectoraat Filosofie en Beroepspraktijk van de Haagse Hogeschool, en tevens lid van de bij de PKN behorende wijkgemeente de Fonteinkerk van de Protestantse Gemeente Voorburg (het zal er allemaal met een bedoeling bij vermeld staan).

Ze betoogt "dat het ook bij Spinoza uiteindelijk om God gaat, maar dan wel een heel andere God dan die van de PKN. Via adequaat – en dat betekende voor Spinoza deterministisch – nadenken, zie je in dat alles en iedereen teruggaat op God. God is het begin van alles."

Van de vijf reacties zijn er 2 positief. De 21 beoordelingen komen niet verder dan 2 sterren (op 5). Ik ga me er niet in mengen, maar Spinoza zal de kerken echt niet redden.

Er is zelfs een Stelling van de week: Er zitten meer dan genoeg aanknopingspunten in het gedachtegoed van Spinoza om het christelijk geloof meer bij de tijd te brengen [zie aldaar]

Er is ook een bericht over "Positief resultaat PKN in 2011", maar dat gaat over geld.

Reacties

Ik noteer hier even de einduitslag van de pol over de stelling:
"Er zitten meer dan genoeg aanknopingspunten in het gedachtegoed van Spinoza om het christelijk geloof meer bij de tijd te brengen"
Eens (43% - 92 stemmen)
Oneens (35% - 76 stemmen)
Geen mening (22% - 48 stemmen)

Veel zegt het m.i. niet - je hebt geen idee wie die stemmers zijn en hoe serieus. Wat het nut van zo'n polletje is? Geen idee. Toch de informatie maar even aan het blog toegevoegd.
Er waren 29 reacties (waaronder vele van steeds dezelfde personen).

prof. dr. M. J. de Vries op 22-10-2012 in het Reformatorisch dagblad van dit voorstel vond

http://www.refdag.nl/opinie/goed-bekeken/met_spinoza_en_boeddha_in_de_kerk_1_684438