Documentaire over het maken van de Spinoza Opera

Het is nogal crowdfunding tegenwoordig.  

John Albert Jansen (producent en co-regisseur) is bezig om samen met Marieke Rodenburg (co-regisseur en researcher) een documentaire te maken, getiteld Een universele vogel - Theo Loevendie over het werk van de componist aan de Spinoza Opera. En daarvoor moet nog geld opgehaald worden.

In oktober 2014 gaat een jongensdroom van Loevendie in vervulling. In opdracht van het NTR Zaterdag Matinee werkt hij aan een opera over de filosoof Spinoza, die in het najaar van 2014 in het Concertgebouw in première zal gaan. Spinoza is voor Loevendie in de eerste plaats een Amsterdammer, net als hij. Als puber las Loevendie het werk van Spinoza, al begreep hij niet alles, maar ‘het klopte als een bus met zijn eigen ideeën over onder meer vrijheid van meningsuiting’.

Wie aan de totstandkoming van die documentaire wil bijdragen kan op CineCrowd meer gegevens vinden. Daar ook een video, waarin onder meer een flits van het optreden van Theo Loevendi en van tenor Marcel Reijans en pianist Maarten Hillenius die een scène uit de Opera brachten op de Spinozadag 24 november 2013 in Paradiso.

Zie blog van 29 nov. 2013 over Podium op Zaterdag met een uitgebreid gesprek van Co de Kloet met Theo Loevendie met een eerste impressie uit de Opera Spinoza.