Drie studiebijeenkomsten over de Tractatus de intellectus emendatione

Tijdens de najaarsvergadering in Rijnsburg [zie dit blog] werd bekend gemaakt dat de voorjaarscursus 2011 van de Vereniging Het Spinozahuis in het teken zal staan van de TIE, de Tractatus de intellectus emendatione (Verhandeling over de verbetering van het verstand).

Af en toe ging ik op de website kijken of al meer over het programma bekend was. Nu zie ik dat als je de maanden maart en april aanklikt die informatie er beschikbaar staat. Het wordt een drietal bijeenkomsten. Ik geef hier de hoofdzaken.

Zaterdag 12 maart 2011 biedt Theo Verbeek een algehele inleiding

Zaterdag 02 april 2011 spreekt Herman De Dijn over de relatie tussen kenleer en ethiek

Zaterdag 16 april 2011 spreekt Henri Krop over het wetenschapsfilosofisch aspect van de Verhandeling

 

Algemene informatie 

Elke bijeenkomst wordt geopend met een plenaire sessie waarin door een deskundige een inleiding wordt gehouden. Daarna wordt er in groepen van 8 à 10 personen gedurende 2 uur verder gediscussieerd, o.l.v. een gespreksleider. Deze gespreksgroepen blijven steeds in dezelfde samenstelling bijeenkomen. De gespreksleiders rouleren over de groepen. Van 13.30 – 14.15 uur wordt een inleiding gehouden. Na een pauze wordt er in groepen van 14.45 tot uiterlijk 17.00 uur gediscussieerd o.l.v. een gesprekleider.

Plaats: Spinozalyceum, Peter van Anrooystraat 8 (in de nabijheid van Atrium/World Trade Center), Amsterdam. Bereikbaar van station Amsterdam Centraal met tramlijn 24, halte Olympiaplein; vanaf station Amsterdam Zuid op loopafstand.

Het cursusgeld voor drie bijeenkomsten bedraagt € 25,- voor leden van de Vereniging Het Spinozahuis; niet-leden € 40,-.

Voor meer info en aanmelding: zie later op de website van de Vereniging Het Spinozahuis onder Agenda, waar binnenkort een inschrijfmogelijkheid zal worden geboden.

                                       __________________

De oudere vertaling van Nico van Suchtelen is te vinden in de "Korte geschriften:" Het Vertoog over de verbetering van het verstand en over de weg waarlangs dit het best tot ware kennis van de dingen kan worden gebracht .

Antiquarisch is wellicht nog de vertaling te vinden van W.N.A. Klever: Spinoza, Verhandeling over de verbetering van het verstand - tekst en uitleg, Ambo, Baarn, 1986

                                      ___________________

NBD|Biblion recensie
Rond het jaar 1600 vindt er een dramatische omwenteling plaats in de manier waarop de mens naar de wereld kijkt. Het oude wereldbeeld, waarin alles begrepen wordt vanuit zijn natuurlijke doel, wordt vervangen door een nieuw, waarin alles verklaard wordt vanuit zijn mechanische oorzaak. Zo'n nieuwe manier van denken moet worden bedacht en uitgelegd. Dat gebeurt in werken als de 'Discours de la methode' van Descartes en in Spinoza's onvoltooid gebleven 'Verhandeling over de verbetering van het verstand'. Van die 'Verhandeling' heeft de Utrechtse hoogleraar Theo Verbeek een voortreffelijke vertaling gemaakt (de vorige uit 1986 is van de hand van zijn Rotterdamse collega Wim Klever). In zijn nawoord (even lang als de hoofdtekst zelf) legt Verbeek uit hoe hij het werk leest: als een inleiding in de filosofie, een soort weg die leidt van ons dagelijks denken naar de ijle hoogte van de 'Ethica'. Moeilijk, zoals alles wat recht doet aan het denken van Spinoza. Maar uitermate waardevol, zoals iedereen weet die zich die moeite getroost.

(NBD|Biblion recensie, Dr. D.G. van der Steen) [Van bol.com]