"DU TRAVAIL SANS OBSTACLE d’après l’Ethique de Spinoza" van kunstenaar Patrick Fontana

Na het kunstproject van Job Koelewijn die in 2009 de Ethica groepsgewijs hardop las samen met mensen over de hele wereld (en daarmee nog lang zal doorgaan), ontwikkelt dit jaar de eveneens multimediale kunstenaar Patrick Fontana, die in Parijs werkzaam is, ook een Ethica-project, of eigenlijk twee:

• MANUEL SONORE ET VISUEL de L’ETHIQUE de Baruch Spinoza [PDF], de handleiding waarin beschreven wordt het project:

• DUTRAVAILSANSOBSTACLE, d’après l’Ethique de Spinoza, installation numérique. (en préparation).

Het wordt het tweede deel van een project, waarvan het eerste deel de geluids-en visuele installatie was Des-intégration(s):  "un atelier de lecture(s) enregistrée(s) avec des hommes et des femmes, migrants avec ou sans papiers, français d’origine étrangère, sans emplois, allocataires ou pas du RSA."
Hij maakte opnamen van
de lessen Franse taal, de basisopleiding, die gegeven wordt door de Emmaus-beweging in Parijs – van de stamelende pogingen om Cesare Pavese, Samuel Beckett, Anna Achmatova, Charles Baudelaire en anderen te lezen.

"DUTRAVAILSANSOBSTACLE d’après l’Ethique de Spinoza"  

Voor het tweede deel bedacht hij om video-opnamen te maken van het lezen van stukken uit de Ethica door filosofen uit de gehele wereld die bezig zijn met Spinoza, en die voor de eerste maal op die video hun kennis aan elkaar uitwisselen, elk in hun eigen taal. De video zou dan als een soort handleiding beschikbaar komen in zijn kunstinstallatie-project en op internet ten behoeve van onderzoekers, studenten en het in de Ethica geïnteresseerde publiek.

Bij het project heeft hij al de steun van ENS en CERPHI. Al zo’n 40 internationale Spinoza-scholars zouden hun medewerking al hebben toegezegd. Hij hoopt uiteindelijk 80 deelnemers te krijgen. Elke deelnemer zou tot zo’n vijf passages uit de Ethica uitkiezen die hij of zij leest en toelicht (tot een maximum van 20 minuten).
Verder wil hij, als ik het goed begrepen heb, de Ethica in een driedimensionale grafische voorstellingen analyseren.

Voorbeelden, hier van het eerste deel en hier de website van Patrick Fontana met zijn filosofische multimediale werk.  

 

Reacties

Morgenochtend 13 november 2012 om 10:00 uur wordt in de UFR Arts van de Université de Picardie Jules Verne in Amiens een Séminaire gegeven "Une philosophie pour les arts" waarop Patrick Fontana onder titel "Une expérience artistique du spinozisme" een inleiding zal verzorgen over zijn project "Manuel sonore et visuel de l'Ethique de Spinoza" waarover in dit blog informatie werd gegeven. [Gezien bij de AAS]