Dubbelinterview De Dijn & Vermeersch in De Morgen

 

Naar aanleiding van een tip van René Budts, kan ik doorgeven dat de Belgische krant De Morgen vandaag een door Joël De Ceulaer afgenomen dubbelinterview heeft met de Belgische emeriti filosofieprofessoren Herman De Dijn & Etienne Vermeersch:

Filosofische zwaargewichten Vermeersch en De Dijn bekampen elkaar voor het eerst in een interview

“Met de achteruitgang van het geloof is de interesse in filosofie sterk toegenomen", zegt Herman De Dijn. "Dat is wellicht geen toeval. Mensen willen antwoorden, oplossingen, zekerheid. Wat ze vijftig jaar geleden aan de pastoor vroegen, vragen ze vandaag aan de filosoof.”
[
Cf. De Morgen. Grappig daar te lezen: “Dit DM+ artikel behoort tot het betalende deel van de website!” Was het maar waar dat de website betaalde…]

Uiteraard komt beider interesse in Spinoza aan bod, maar verwacht hier geen uiteenzetting van iets van Spinoza’s leer. Wel komt het verschil waarin beiden het belang van de ratio resp. de passies inschatten naar voren en vooral langs die weg komen een aantal van hun belangrijkste verschillen naar boven.

Het is een gesprek tussen heren. In debatten die ze voerden via de media ging het er wel feller aan toe, zoals blijkt uit het blog van 19-02-2011: "Etienne Vermeersch en Herman De Dijn op de (ideeën)vuist – ook via Spinoza."

                            Deel foto ©Thomas Sweertvaegher

Reacties

Twee Spinoza-kenners, wie is de ware spinozist'? Oftewel: zou SPINOZA één baby opofferen om er honderd andere te redden? En waarom (niet)?

Die hele casus van "baby offeren" of "dikke man op een wissel gooien" is typisch iets dat alleen maar in de (vooral Angelsaksische) volstrekt theoretische ethiek voorkomt. Loutere Gedankenspielerei waar Spinoza zich niet mee bezig hield en waarover vanuit Spinoza m.i. niet serieus iets te zeggen is. Maar wie het wil proberen mag van mij hier zijn of haar gang gaan. Ik adviseer in dat geval te beginnen bij de vraag "om wiens baby gaat het hier?"

Voor wie zonder te betalen en toch zonder enige rechten te schenden meer fragmenten uit het interview wil lezen: raadpleeg kerknet. https://www.kerknet.be/kerknet-redactie/nieuws/de-dijn-en-vermeersch-debat-geluk-moment-van-eeuwigheid