E-book van Nicolás González Varela sobre un sueño de Spinoza

Nicolás Alberto González VarelaNicolás González Varela [Zie hier een eerder blog over deze Spaanse filosoof] heeft een boek geschreven over "racisme en wijsbegeerte" dat hij als e-book beschikbaar stelt aan hen die Spaans lezen. Het betreft voor zover ik begrijp teksten die hij eerder op de website Rebelión plaatste (Cf. dit blog] en die nu dus dit gratis e-book geworden zijn:

Racismo y Filosofía. “Cierto negro brasileño leproso”. Sobre un sueño de Spinoza

Het vertrekpunt is de droom die Spinoza in een brief aan Pieter Balling vertelde waarin een Brazilliaanse neger voorkwam.

Zie hier de betreffende website of desgewenst rechtstreeks het PDF.

        

Reacties

Adembenemende lectuur. Dat wordt laat vanavond.

Ik kijk nog eens naar de cover: en wat zie ik? Een mix van Spinoza en De Witt (haardracht) tegen een achtergrond van Amsterdamse mercantiele grootheid en extreme rijkdom. Ik vind dit een geniale artistieke presentatie van de inhoud en het aan de orde gestelde probleem: de holocaust van de negers door het kapitalistische liberalisme, 'door Spinoza veezwegen en
gefundeerd'.

Vervolg. Het gaat wel niet zo ver bij de Neo-Marxist Varela, dat hij Spinoza als een racist typeert, maar het komt er toch wel dicht bij. Tesamen met de rijke Sefardische kooplieden in Amsterdam was de familie Spinoza ook zeer geinvolveerd in de transatlantische handel. Ze (de Sefardische Joden) waren top-investeerders in de W.I.C. en velen van hen werden eigenaar van suikerplantages in Brazilie en de Cariben, en zo mede schuldig aan wat Varela noemt de 'Negro holocaust', de barre exploitatie van negers in de dwangarbeid. Spinoza kan niet onwetend zijn geweest van de onmenselijke slavenhandel. De kwaaie droom over de zwarte melaatse Braziliaan, die hij aan zijn commerciële collega Balling vertelt, kwam niet zo maar uit zijn onderbewustzijn opduiken.
Varela verstrekt ons veel interessante gegevens over verscheping en handel in negerslaven en over betrokkenheid van Gabriel en Rebecca, en ene Fonseca. Geenszins echter kan ik hem volgen waar hij Spinoza verwijten maakt over schuldige afwezigheid van deze grove kapitalistische misdaad tegen de menselijkheid in zijn ethische en politieke filosofie, evenmin waar hij die beticht van 'la peste de nacionalismo'.

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
5168f1
Onthoud mijn gegevens!