Een jaarlijkse Conferencia Spinoza in Amsterdam

Via een Peruaanse site ontdekte ik dat gisteren alweer de VI Conferencia Spinoza in Amsterdam gehouden werd. Deze “Spinoza Conferenties” worden georganiseerd in samenwerking van drie partijen. De jaarlijkse Spinozalezing is een initiatief van de Universiteit van Amsterdam, de Culturele Afdeling van de Spaanse Ambassade en het Instituto Cervantes te Utrecht. [La Conferencia Spinoza es una iniciativa tripartita de: Universidad de Amsterdam, Consejería Cultural de la Embajada de España e Instituto Cervantes de Utrecht.]

Vorig jaar was de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa uitgenodigd (zie hier]. Dit jaar, gisteren, kwam de Chileense Isabel Allende naar Amsterdam voor Conversaciones con Isabel Allende. [zie hier of hier]

"Op interactieve en spontane wijze richt de wereldberoemde schrijfster Isabel Allende zich tot het Nederlandse publiek. Tijdens deze dynamische en toegankelijk ontmoeting zal de schrijfster met het publiek spreken over haar werk en over het belang van Spaans-Amerikaanse literataire creaties binnen de wereldliteratuur. "

Volgens die Peruaanse site zei Isabel Allende dat de toekenning van de Nobelprijs voor Literatuur aan Mario Vargas Llosa "ons allen goed gedaan heeft”. “Toen ik het nieuws hoorde, schreeuwde ik het uit van vreugde. Die erkenning is goed voor ons allemaal, want het is twintig jaar geleden dat een Spaanstalige schrijver deze prijs  ontving.”

Isabel Allende beschreef gisteren Mario Vargas Llosa als een groot schrijver en een man van grote intellectuele eerlijkheid.

Waar het mij in dit blog om gaat is het signaleren van dit ‘instituutje’ van een jaarlijkse Spaanse Spinozaconferentie op Nederlandse bodem. De opzet ervan is om de kennis en bewustwording in Nederland van Spaanstalige auteurs te verhogen.

De teksten van de uiteraard in het Spaans gegeven lezingen zijn er te downloaden