Een vraag met catatonische toestand tot gevolg

Terwijl ik aan het lezen ben in de cursus over de Ethica die J.H. Gunning Jr. in 1887-1888 gaf (ik zal er binnenkort een blog aan wijden), zag ik dat gisteren de Franse filosoof Didier Karl een blog had: “Spinoza ou le sens de la question.” [Cf.]

Hij schetst hoe Pierre Macherey (1938), de Franse marxistische en poststructuralistische literatuurcriticus en filosoof, bekend van zijn Hegel ou Spinoza (1977), in de jaren ’90 een cursus gaf over de Ethica, die vijf jaar duurde: elk jaar een Ethica-deel waarop telkens een boek volgde onder de titel Introduction à l’Éthique de Spinoza (5 volumes) (1994-1998)

           

Didier Karl schetst hoe er tijdens de colleges een stilte heerste - een(ijzige? beklemmende?) oorverdovend stilte. Vanuit de studenten kwam geen enkele reactie. Zelfs geen schaduw van een reactie! Er was alleen maar een algehele afatische houding. Een stilte van de kant van de collegevolgers die Macherey af en toe trachtte te doorbreken door niet in het algemeen te vragen:

“Heeft iemand van jullie een vraag?”

Maar door te vragen:

"Vous !...Oui Vous !! Posez-moi une question !" "U !... Ja u !! Stel mij een vraag!"

Je kunt je het stuntelige gestamel van de overvallene voorstellen, die dan ook meestal in een algehele ‘metafysische arbeidsongeschiktheid’ verviel.  

Je kunt je niet voorstellen dat iemand hier over de Ethica een cursus van vijf jaar zou geven, met elk jaar slechts een deel uit de Ethica. Maar als dat dan op zo’n stalinistische manier van doceren moet, hoeft het wat mij betreft ook niet.

Behalve de genoemde werken verscheen van Macherey ook:

Avec Spinoza (Etudes sur la doctrine et l’histoire du spinozisme) (1992)

______________

Bij Oxford Reference een Quick Reference over Pierre Macherey

Cf. op academia.edu (geupload door Ted Stolze) Pierre Macherey's Map of Spinoza's Ethics (translation uit de Introduction à l’Éthique de Spinoza)

Cf. blog van 07-11-2011 "Hegel or Spinoza" in aantocht