Eindelijk scans van de Korte Verhandeling op internet

De Koninklijke Bibliotheek lanceert vandaag Denker op het scherm en maakte dat wereldkundig met een persbericht, getiteld: Denker op het Scherm, wat zou Spinoza hier van denken? [cf hier]

"Aan het slot van de Maand van de Filosofie 2012 lanceert de Koninklijke Bibliotheek (KB) de website Denker op het Scherm. Ook publiceert de nationale bibliotheek een online bladerboek van Spinoza's Korte verhandeling. Beide initiatieven zijn het resultaat van een intensieve samenwerking tussen filosofiestudenten en -docenten en de KB. De site kb.nl/denkers biedt een laagdrempelig naslagwerk over denken en denkers van Nederland. Er is aandacht voor filosofen als Spinoza, maar ook voor de filosofen van nu, zoals Denker des Vaderlands Hans Achterhuis."

Eindelijk kunnen nu passages in het handschrift van de Korte Verhandeling worden bekeken.

 

Aanvulling:
Trouw heeft er in haar krant van zaterdag 28 april 2012 een uitgebreid artikel over - met een foto,waaruit duidelijk de kwetsbaarheid van het handschrift blijkt.

 

 

 

 

                 * * *

 

Daarnaast biedt de website méér informatie over de filosoof en zijn werk.

En... alle andere werken staan gedigitaliseerd klaar om in te zien. Vanuit Nederland kan men gratis van deze dienst gebruik maken.

In een blog van 12 jan. 2011, waarin ik melding maakte van het internationale digitaliseringsproject van o.a. het oude boekenbezit van de KB, vroeg ik: "Hoeveel Spinozana worden toegankelijk als oude boekenbezit KB wordt gedigitaliseerd?" Wel, in ieder geval alle werken van Spinoza zelf. Men kan aan de studie! 

Inderdaad, een mooie afsluiting van de maand van de filosofie. Hier mogen Spinozisten en andere geïnteresseerden de KB dankbaar zijn.
("Alleen vrije mensen kunnen elkaar zeer dankbaar zijn" - EthicaIV/71)

                                                  * * *

En wat toch wel een heel fraaie erkenning is van de Koninklijke Bibliotheek: op de pagina over Spinoza, onder "Links naar online bronnen buiten de KB",  staat als eerste vermeld:
"Weblog over Spinoza, Spinozisme
Achtergrondinformatie over alles met betrekking tot Spinoza, inclusief afbeeldingen"

Waarvan akte...

Reacties

Blog aangevuld met link naar Trouw