En hoe er van Spinoza gehouden wordt!

Van de week kreeg ik een enthousiaste tip van Wim Klever, nadat iemand hem het artikel had toegestuurd “Iedereen houdt van Spinoza” van Wim Bossema dat in de Volkskrant van 6 juni stond - met fraaie illustraties van Yvonne Kroese. Hij tipte mij om er ook achteraan te gaan. Want een artikel als dit hoort gewoon hier op dit weblog gesignaleerd (en bewaard) te worden.

Ik maakte in eerste instantie gisteren al een blog n.a.v. van samenvattingen die ik op presseurop.eu vond. Maar ik wilde hier toch graag het hele artikel en de illustraties - zeg maar voor de toekomst - bewaren. Aanvankelijk hoopte ik nog dat de webmaster van de spinozamanifestatie.nl in de rubriek pers een kopie zou plaatsen, want het stuk zegt immers ook heel veel over de projecten van de My Name is Spinoza; maar daar op die website is men zo snel niet.

Vandaag kreeg ik een exemplaar in handen en, ben even enthousiast over de goede impressie die Wim Bossema geeft van zowel de geringe kennis en interesse van onze eigen bevolking, de interesse van een kleine minderheid, waaronder buitenlanders, én over het informatieve en tegelijk kritische beeld dat hij schetst van de momenteel lopende Amsterdamse kunstactiviteiten. Een aanrader, dat artikel. Dus heb ik vandaag met wat plak-, knip- en scanwerk – want het is een groot opgemaakt artikel – iets in elkaar geflanst dat ik de bezoekers van deze weblog graag wil tonen.

Mooi gevonden trouwens die titel: Spinozafilia. Ik hoop dat de rechthebbenden hier vrede mee kunnen hebben… [zie hier]
Aanvulling 29 juni: zie hier het artikel als jpg-bestand op de website van MyNameIsSpinoza.

En dan die fraaie cartoons van Yvonne Kroese. Ik heb ze nog eens apart gescand en de omringende letters weg gephotoshopt om ze hier als een serie achter elkaar te kunnen zetten. Dat doe ik mét typeringen van Wim Klever. Die me later nog eens e-mailde met:

“Zit nog eens de illustraties te bekijken die Yvonne Kroese zo knap gemaakt heeft.

Wat zou de bovenste rechts toch een prachtig standbeeld hebben opgeleverd indien het model had gestaan voor een beeldhouwer: Spinoza met penneveer  en een protestbrief in zijn hand! De andere tekeningen geven treffend populaire Spinoza-ficties weer:

de heilige Spinoza,

de gekroonde filosoof,

de partisaan van de regenten.

Zou die rode hoed de vrijheidshoed kunnen zijn?

Links boven begrijp ik niet:
Spinoza met een geborduurde kraag!?
De verborgen Spinoza.
Of: de zwart gemaakte Spinoza?
Of Spinoza de 'fundamentalist'?”

 

 

Reacties

Die rode hoed met pluim deed mij onmiddellijk denken aan de ferme vrijheidsstrijd van Van den Enden "t'onzer nodige versterkingh MET DEN HOET DER VRYHEIT LUSTIG OP 'T UITERSTE DES SPEERS". Zie zijn VRYE POLITIJKE STELLINGEN (1665) p. 30.

Dag Stan,
Wat een aardige sneer naar de webmaster van de Spinoza manifestatie!
Ik heb helemaal geen toestemming van de auteur om een link te maken met dit artikel vanwege copyrights. Jij soms wel? Natuurlijk zou ik het anders graag plaatsen. Dan maar een link met jouw site maken?
Groeten, Pinque

Pinque,
Sorry, opmerking was niet aardig, maar wel waar (duurt soms lang voor iets op je site verschijnt).
Ik blijf kijken of het artikel van Bossema op de website van de Volkskrant verschijnt, maar zie het er alsmaar niet verschijnen...
Zie maar of je linkt, linken staat ieder vrij (dat is nou juist internet: een groot netwerk van hyperlinks...).

Pinque Bueters, de webmaster van My Name is Spinoza, was kennelijk zo boos op deze weblogger, dat een link die lange tijd onder 'pers' stond naar een bericht op dit weblog, weer is weggehaald - terwijl er wel links naar websites staan. Het ging om:

http://spinoza.blogse.nl/log/petitie-voor-groepshuwelijk-als-spinozistisch-kunstproject.html

Soms worden mensen van boosheid een beetje kinderachtig.