Etienne Vermeersch, nep-Spinozist 3.0, vandaag 80 jaar

Vandaag viert Etienne Vermeersch zijn 80e verjaardag. En die gaat niet onopgemerkt voorbij: hij was in de media en vanavond is er een feest georganiseerd door o.a. Dirk Verhofstadt, die hem uitgebreid interviewde voor een boek. Het is zo geworden dat bij de naam Vermeersch door bijna iedereen automatisch gedacht wordt: Spinoza! Die associatie heeft hijzelf bereikt.

In het programma  Reyers Laat van afgelopen dinsdag dat uiteraard speciaal ter gelegenheid van zijn verjaardag was georganiseerd, [Rik Torfs schoof ook aan: "Vermeersch is steeds meer karikatuur van zichzelf geworden"], was één keer Spinoza's naam te horen, toen aan Vermeersch gevraagd werd als wie hij zou willen deelnemen in de voetbalwedstrijd van filosofen van Monty Python was dat een inkoppertje: als Spinoza uiteraard! [Cf.]

Spinoza als spelletje. Dit Spinoza-spel, dit Spinozisme voorbij Spinoza, komt meer voor. Ik ga het nep-Spinozisme 3.0 noemen en zal er t.z.t. meer voorbeelden van geven.

In de 16e aflevering in 2010 van het Vlaamse tv-programma De Allerslimste Mens ter Wereld mocht Vermeersch via de video een vraag voorleggen. De voorspelbare vraag was: "Wat weet je van Spinoza?" De kandidaten wisten helemaal niets [cf.]

Bij Vermeersch vraag ik me echt af hoe serieus hij nog met Spinoza-studie bezig is. Ik heb op dit weblog meerdere voorbeelden gegeven van door hem onjuist en onterecht aan Spinoza toegeschreven denkbeelden. Ja, voor hem is die identificatie met Spinoza niet meer dan een spel.

In februari 2013 was er in 'Reyers laat' een debat tussen Bart De Wever en Etienne Vermeersch - het haalde  zowat het dubbele van het aantal kijkers dat 'Reyers laat' normaal haalt. De Standaard bracht bij een stukje van Chris Snick over dit "filosofisch debat" een aardige illustratie met de namen die daarin zoal gevallen waren. Spinoza stond daar stond echter niet bij. Het kan haast niet dat Vermeersch die naam niet had laten vallen. En anders heeft hij toch minstens gedacht dat hij Spinoza was. Daarom heb ik in een denkwolkje diens naam toegevoegd.

 

Ik vind het een knappe prestatie en een verjaarsfelicitatie waard hoe moraalfilosoof Etienne Vermeersch nog altijd zijn vaak gewaardeerde en altijd spraakmakende zegje kan doen in het openbare debat en in de media. Maar zijn Spinoza-spelletje, zijn nep-Spinozisme 3.0, neem ik niet serieus - hoe 'serieus' het als een echt spel ook wordt gespeeld.

                    
                                   [namens Spinoza.blogse]