Even over The Continuum Companion to Spinoza, naar zín uitgebreide kant bezien

Sinds begin deze week ben ik in het (ongelukkige!) bezit van The Continuum Companion to Spinoza. Gezien de nogal prijzigheid van het boek heb ik de aanschaf ervan eerst lang uitgesteld. Maar juist voor iemand als ik die zo veel met alle kanten van en over Spinzona bezig is, leek het me toch wel verstandig een exemplaar in huis te halen. Een blogger kan zich verantwoordelijk voelen… Toen ik eindelijk besloot dat ik me de uitgave kon toestaan, duurde het nog een poos, want ik moest eerst regelen in het buitenland te kunnen betalen. Ik weiger een creditcard te gebruiken maar bleek met PayPal te kunnen betalen - het werd namelijk buitenland.  

Selexyz vroeg €125,00. Bol.com vermeldt als adviesprijs € 129,00 en als bol.com prijs €119,00. Het Engelse Bookdepository dat wereldwijd zonder verzendkosten voor de klant levert, bood het aan voor €95.77 [Save €16.24 (14%) op de RRP €112.01]. Ik ben geen dief van mijn portemonnaie en je kunt daar met PayPal betalen, dus regelde ik PayPal en internetbankierde er het benodigde geld heen. Vanaf het moment dat Bookdepository noteerde dat het verzonden was, moest ik nog tien dagen geduld hebben.

En toen ik het had uitgepakt en eindelijk in handen had, werd ik er meteen behoorlijk ontevreden over. Zeg maar kwaad. En dat vóór ik nog van iets van de inhoud had kennis genomen. Nee de vormgeving. Dat het voor een Compendium niet eens zo’n heel dik boek is (de prijs suggereert anders) à la. Ik bied een plaatje aan waaraan de bescheiden omvang te zien is.

Wat echter niet te zien is, is waar ik zo kwaad om ben: het boek zal nooit lekker in de hand liggen, daar de katernen niet genaaid zijn. Nee, zoals tegenwoordig zo vaak gebeurt (behalve bij heel goede uitgever als Athenaeum—Polak & Van Gennep) is dat alle katernen worden afgesneden en het boek met een stevige lijm verlijmd wordt. Lekker snel en klaar is Kees. En zo'n stevige lijm in dit geval dat het boek niet fatsoenlijk open te wurmen is en de rug almaar weerstand blijft bieden. Dat verwacht je niet bij een boek als dit, een dictionaire of compendium, die je toch geacht mag worden regelmatig te raadplegen. Maar zoiets als dit verwacht je zeker niet bij een prijs als deze! Op een prijs van deze hoogte kan het fatsoenlijk innaaien en inbinden de kosten niet uitmaken. En als de prijs toch al zo hoog wordt gecalculeerd, kunnen die paar dubbeltjes het punt niet zijn - althans in een geval waarin men een goed product wil leveren.  

Als rechtgeaard Spinozist-op-weg heb ik niet meteen gereageerd en niet op staande voet een blog in grote woede gemaakt; heb me afgevraagd of hier iets van zeggen eigenlijk wel zin heeft – zo’n uitgever helemaal in Amerika…
Wel, ik heb besloten dat het zin heeft om hier mijn klacht te uiten. Wie weet is er een bezoeker van dit weblog die ook nog twijfelt over het kopen van dit boek; die is dan gewaarschuwd.

Maar het heeft ook zin om mijn klacht te uiten in de richting van de volledig Nederlandse redactie. De vormgeving van een boek is i.h.a. wel aan de uitgever. Maar een redactie kan daar zeker invloed op uitoefenen. De redactie, die de vormgeving van de serie kende, hád - als het ze iets had kunnen schelen - een betere vormgeving kunnen afdwingen. Het heeft ze kennelijk niets kunnen schelen - ze zullen andere belangen hebben gehad. Als ik in de redactie had gezeten - wat wel een onzinnige gedachte gevonden zal worden, maar ik stel het me even voor – had ik niet de verantwoordelijkheid voor een boek als dit willen dragen.

Ik voel me in ieder geval opgelicht. Hopelijk weet de inhoud van het boek mij te winnen en zo te troosten dat de redactie mij misschien toch een beetje over mijn ongelukkige en opgelichte gevoel helpt heen te zetten. Zover is het nog niet.

Zie hier het blog van 6 maart2011 met eerdere en inhoudelijke informatie over dit boek.

Reacties

Oei Stan! Net op tijd. Ik stond op het punt. Bij Bol.com. Voor zoveel geld een slecht gemaakt boek. Ik moet er niet aan denken. Gelukkig lees ik je blog. Daar wordt ik gewaarschuwd voor dergelijke misstappen. Overigens had ik ooit ook zo'n ervaring toen ik de gebonden Ethicavertaling van Krop kocht. Toch een monumentaal werk maar met een wel heel slap ruggegraatje. Een beetje ernstig lezer zoals ik had na drie weken een overlangs doormidden geknakte bundel papier. Ergerlijk. Ik wil in de redactie van alle Nederlandse Boeken en neem als norm de integrale correspondentie van Erasmus. Dat zijn pas boeken!

De hertaling van de Korte Verhandeling door Jan Knol is door de Wereldbibliotheek ook heel fraai vormgegeven. Op die manier neem je een boek met plezier ter hand en kun je genieten van de inhoud als die ook goed is (wat bij deze KV hier zeker het geval is).

Voor de geïntereseerden:
The Continuum Companion to Spinoza is te downloaden van

http://www.scribd.com/doc/109107557/Continuum-Companion-to-Spinoza-Van-Wiep-Bunge