Gaat de Spinoza-film nog wel komen? Doc.Eye Film niet meer producent

In 2008 kwam in het nieuws dat Rudolf van den Berg van plan was een lange film over het leven van Baruch de Spinoza te maken en dat Ramsey Nasr de rol van Spinoza zou vertolken. De film zou door Doc.Eye Film worden geproduceerd. Daarover maakte ik, net als velen enthousiast, op 15 dec. 2008 een blog.

Op 1 november 2009 nam ik het Interview met Rudolf van den Berg over zijn Spinoza-film over dat de hoofdredacteur van STUFF had en die mij daarover zelf tipte.

En op 5 november 2009 had ik het blog Spinozafilm zal waarschijnlijk pas voorjaar 2011 gedraaid worden, n.a.v. een bericht op de website van Ramsey Nasr.

Ik houd, zoals de vaste bezoeker van dit blog weet, met grote interesse zo goed mogelijk (bijna) alles bij dat met Spinoza te maken heeft. Onlangs viel mij op dat op de website van Doc.Eye Film onder het menu 'producties' de Spinoza-film niet meer voorkwam. Ik deed voor dit weblog navraag bij Doc.Eye Film en ontving heden het volgende antwoord:

"Als de financiering rond komt zal de film gemaakt worden, met Rudolf van den Berg als regisseur en Ramsey Nasr als Spinoza. Alleen niet meer met ons als producent. Dat is een ingewikkeld verhaal waar ik helaas niet over uit kan wijden. Ik vrees dat je nog even geduld moet hebben. [...]"

Op de website van Ramsey Nasr en de website Rudolf van den Berg is hierover niets te vinden.

Aanvulling 8 mei 2010

Rudolf van den Berg liet inmiddels weten:
"De Spinoza-film is in ontwikkeling, een proces dat veel tijd in beslag neemt gezien het (ook financieel) complexe karakter van het project.
De film zal worden geproduceerd in coproductie tussen Cadenza Films en FuWorks."

Met dezelfde producenten (FuWorks en Cadenza Films) werkt regisseur Van den Berg aan de afwerking van de speelfilm Tirza naar de gelijknamige roman van Arnon Grunberg (Tirza is vanaf september in de Nederlandse bioscopen te zien) en is hij begonnen aan een film over Walter Süskind, een van de belangrijke medewerkers van de Joodsche Raad.