Gearriveerd: The Young Spinoza

Eerder mopperde ik in enige blogs over de zo foute cover van dit boek [cf. en cf.], wat leidde tot het blog "Deze afbeelding stelt Spinoza NIET voor", dat nog een vervolgblog kreeg. Kortom, die misser zat me kennelijk hoog, maar dat kon uiteraard geen voldoende reden zijn om het boek niet aan te schaffen. Het NDPR-review door Justin Steinberg gaf al een flinke stoot aan deze Buridanus-ezel in de richting van de hooischelf [cf.]. Ik bekeek nog eens enige teksten via books.google en toen ik 5 oktober, bij het maken van het blog over "Nog eens het sterrenbeeld hond en de blaffende hond" weer bij dit boek terecht kwam (het hoofdstuk van Laerke), besloot ik diezelfde dag het bij Bookdepository te bestellen. Vandaag, elf dagen later, werd het by air mail, maar via de Osterreichische Post door postNL bezorgd, kennelijk de handigste weg.

Yitzhak Y. Melamed (Ed.) The Young Spinoza. Oxford University Press, 2015 - books.google

Ik heb inmiddels de uitgebreide inleiding van Melamed gelezen en die geeft mij alle aanleiding er veel van te verwachten - mede vanuit diverse voorjaars- en zomercursussen van de VHS over Spinoza's vroege werken.

Reacties

Stan,
Afgaande op de recensie van Steinberg in NDPR zijn vier hoofdstukken niet 'wholly successful' (hoofdstuk 2, 9, 15, 20), één hoofdstuk stipt hij aan (h 1 van Curley) en twee hoofdstukken worden in het geheel niet besproken (hoofdstuk 12 en 19). Dat betekent dat hij 7 hoofdstukken weinig interessant vindt. Voeg daar bij dat geen van de hoofdstukken over de PPC-CM gaat - een forse omissie - dan schaft de aspirant koper een boek aan vanwege de 13 overige hoofdstukken die voornamelijk over de KV en de TIE gaan.

Adrie, je hoort nog van me. Zelfs een boek over alleen de TIE en KV zou al de moeite waard zijn. Er is inderdaad geen hoofdstuk dat uitsluitend over de PPC/CM gaat, maar dat boek komt wel aan de orde in de hoofdstukken van Mignini (over fictie) en Schmalz (over eeuwigheid en duur). En voorts worden in bijna alle hoofdstukken uitstapjes gemaakt naar de Ethica, zodat de hele Spinoza en niet alleen de jonge aan bod komt. Ik zal successievelijk van mijn leeservaringen kond doen.

Stan, je neemt me altijd weer in door je enthousiasme en openheid van geest.