Gesteggel over bouwvergunning Spinozahuis

Zie hier het bericht van 26 november op dit weblog over het gereedkomen van de uitwendige restauratie van het Spinozahuis.

Het Spinozahuis in Rijnsburg kan nog steeds niet goed worden opgeknapt, omdat er gesteggel is met de bouwvergunning van de gemeente Katwijk.
Hierdoor kan de verbouwing voorlopig niet beginnen, ook al heeft het Spinozahuis maar liefst honderdduizend euro gekregen van minister Plasterk. Een onafhankelijke welstandscommissie die de bouwaanvragen behandelde, heeft namelijk een negatief advies aan de gemeente gegeven over de verbouwing van het huis van filosoof Spinoza.
Deze commissie wil dat de oude trap blijft zoals die is, terwijl er een nieuwe trap in de plannen staat getekend. De oude trap zou van grote monumentele waarde zijn. De gemeente Katwijk beslist morgen of ze het negatieve advies van de commissie overneemt.

                         Theo van der Werf heeft mooie plannen met het Spinozahuis. Om te beginnen moet het museum vaker open. Foto Henk Bouwman
                               [foto van Leidsch Dagblad]

Bekijk hier het videoverslag dat Radio TV West op 9 december ter plekke maakte. Secretaris van de Vereniging Het Spinozahuis, Theo van der Werf, geeft erin uiting aan z'n misnoegen over de vertraging.

[van Radio TV West]

Aanvulling 16 december 2008:

Hier de tekst van het commentaar/advies van de Katwijkse Welstands/Monumentencommissie, opgesteld in vergadering van 14 oktober 2008:

De commissie is van mening dat een museum functie waardoor een originele trap vermaakt wordt tot een minder originele maar nog steeds slecht beloopbare trap geen optie is. Een trap aan de buitenzijde is vanwege de aanwezige oude peren boom is ook geen optie. De commissie geeft aan de oude trap te handhaven en er middels een waarschuwing bordje aangeven dat de trap slecht beloopbaar is. Alternatief is elders in het pand een nieuwe trap plaatsen en de bestaande trap handhaven. [zie hier PDF-bestand]

Al eerder, in de vergadering van 13 november 2007 had de commissie gevraagd:

Ten aanzien van het plan voor wijzigingen/werkzaamheden aan de trap verzoekt de commissie nadere informatie aan te leveren met betrekking tot de trap. [zie hier PDF]

Reacties

Als die trap behouden blijft, mogen Spinoza-liefhebbers de welstandscommissie en het gemeentebestuur van Katwijk nog dankbaar zijn. De oude trap zou van grote monumentele waarde zijn. Maar wat te denken van de emotionele waarde dat ongeveer zo'n drie à vier jaar lang [van 1660 tot 1663] Spinoza die trap heeft genomen om op zijn kamer te komen?! Telt zoiets dan niet voor de Vereniging Het Spinozahuis? En dan: zou het ooit zo storm lopen met publiek? Men kan toch rustig een voor een die trap nemen?