Gisteren reed ik op de Spinozaweg

Ik moest bij mijn dochter zijn die een mooie gerenoveerde bovenwoning in de mooiste wijk van Utrecht, Lombok, aan het inrichten is. Ik had uitgezocht langs welke route ik het beste met de auto bij haar kon komen en dat bleek via de Spinozaweg te zijn. Dat valt een Spinozaliefhebber uiteraard op en ja, hij herinnert zich dat Spinoza ooit ook even in Utrecht was. Maar het meest opvallende eraan vond ik wel dat je via de Lessinglaan op de Spinozaweg kwam! Kijk, dát maakte mij blij: die naamgeving zal niet toevallig zo gedaan zijn. Daar moet iemand verantwoordelijk voor geweest zijn met kennis van de ideeëngeschiedenis. Het was immers door Lessing, van wie Jacobi na zijn dood verklapte dat hij Spinozist geworden was, waardoor Spinoza als het ware na een eeuw verborgenheid weer ontdooid werd en zo ongeveer 'iedereen' over hem en zijn filosofie een mening wilde hebben. Waardoor er een markt kwam voor de uitgave door Paulus van de eerste verzamelde werken van Spinoza en zo verder. Inderdaad, via Lessing tot Spinoza. Op die gedachte kunnen komen wie met kennis van zaken door Utrecht rijden. En links op de kaart of ten westen van de Spinozaweg bevind zich het Spinozaplantsoen. De naamgever heeft Spinoza met méér geëerd.

Reacties

Maar wat nu, wanneer je niet vanaf de A2, maar van de andere kant, vanaf de A27, had gereden? Dan was je over de Cartesiusweg via de Thomas à Kempisweg op de Spinozaweg gekomen!

De Thomas à Kempisweg wel, maar de Cartesiusweg was me nog niet opgevallen. Was ook een mooie route geweest. Er zijn meerdere wegen naar Spinoza. Wellicht voor een andere keer. Maar ja uit Maastricht kom je over de A2.

Et absolute statuo, quod ex quibusdam proprietatibus alicuius rei ... alia facilius alia difficilius ... Inveniri possint (Ep. 60).

quâcunque data ideâ.