Hamza Kashgari en de vrijheid van twitteren
Hamza Kashgari al ruim een jaar opgesloten vanwege enige onwelgevallige tweets!
Op de leeftijd van 23 jaar waarop Spinoza werd verbannen, werd in Saoedi Arabië alweer ruim een jaar geleden Hamza Kashgari in “voorlopige hechtenis” genomen, daar hij een paar “te vrije” of, zoals ze daar vinden, blasfemische en ketterse uitspraken over de profeet Mohammed had getwitterd. Aanleiding was de toen aanstaande verjaardag van de profeet, die hij niet wilde vieren. De jongeman was even vergeten in welk land hij woonde, toen hij meende zonder risico een paar onschuldige gedachten die – uiteraard vrij – in hem opgekomen waren in de publieke ruimte te kunnen uiten. [Een jaar geleden had ik er een blog over, waarop die tweets in vertaling te lezen zijn].
Toen een geestelijke vond dat hij de doodstraf verdiende en de koning zijn aanhouding beval, vluchtte hij naar Maleisië, maar dat stuurde hem per ommegaande terug. Sindsdien zit hij in de gevangenis. Het enige dat nog van hem is gehoord is dat hij een verklaring van spijt heeft betuigd en zich voor zijn gedrag heeft verontschuldigd.
Hamza Kashgari, getekend door Carlos Latuff
Waar hij aanvankelijk tijdens zijn vlucht zou hebben verklaard: "I view my actions as part of a process toward freedom. I was demanding my right to practice the most basic human rights—freedom of expression and thought—so nothing was done in vain. I believe I'm just a scapegoat for a larger conflict. There are a lot of people like me in Saudi Arabia who are fighting for their rights."
Geen wonder uiteraard dat bij zo’n uitspraak meteen gedacht wordt aan de eerste die in zijn Tractatus theologico-politicus zo’n duidelijk pleidooi hield dat mensen mogen denken wat ze willen en zeggen wat ze denken. Ook trouwens al had Hamza die uitspraak niet gedaan [in de bron waarnaar Wikipedia voor die uitspraak verwijst, is die niet (meer?) te vinden].
Een schande is het dat Hamza Kashgari na zijn spijtbetuiging niet meteen op vrije voeten is gesteld. Een schande is het ook - nadat er in het begin e.e.a. aan protest gebeurde - dat het sindsdien zo stil bleef. Zo hield een site Supporting Hamza Kashgari met soms aandoenlijke informatie, er al op 25 febr. 2012 mee op. We zijn intussen ruim een jaar verder! Wat hebben we in dat jaar allemaal niet kunnen doen!Inmiddels is ook de Saoedische intellectueel en schrijver Turki Al Hamad aangehouden op bevel van prins Mohammad Bin Nayef die de islam-kritische of anti-islamistische tweets volgt. [Hier en hier]
Naar aanleiding van de verjaardag van de affaire schijnt er wel weer flink te zijn getwitterd: “The hashtags are creating a heated debate among people who think that his letter of repent is enough and he should be forgiven. Some opposers wish for the opposite and say he should be punished with death.” [Hier] Zoals ik vorig jaar schreef: “Oh, men is er zo modern in het gebruik van de nieuwste apps en andere toegangen tot internet…”
Wissam Keyrouz had begin deze maand in The Daily Star een interessant stuk over bloggen en tweeten in de Arabische wereld. [Hier] Prins Mohammad Bin Nayef heeft het er maar druk mee.
Reacties
343 jaar geleden zag de TTP het licht, maar 343 jaar later ziet het licht de TTP blijkbaar nog altijd niet. Spinoza had toen al voor honderd procent gelijk en nog steeds is er ό zo weinig veranderd!!!
Adelin 21-02-2013 @ 12:35
Fijn dat je hier over bericht hebt Stan. Ik hoop dat Amnesty al bekend is met de zaak.
Lotte Egtberts 22-02-2013 @ 22:22
Lotte,
Een jaar geleden, toen hij nog in Maleisië was, gaf Amnesty International een verklaring uit: “Amnesty International considers Hamza Kashgari a prisoner of conscience since he is being detained in Malaysia for peacefully exercising his right to freedom of expression and calls for his immediate and unconditional release.”
Wat er verder nog gedaan is, weet ik niet. Op de website is niet meer te vinden.
http://www.amnesty.org/en/for-media/press-releases/death-penalty-fear-tweeter-facing-forcible-return-saudi-arabia-malaysia-201
Stan Verdult 22-02-2013 @ 23:01
[T]he young columnist Hamza Kashgari is in desperate condition according to the writer and journalist Abdulazi Al-Qasim who recently visited him in his prison.
Aldus een bericht van omstreeks 16:00 uur vandaag.
http://www.saudigazette.com.sa/index.cfm?method=home.regcon&contentid=20130226154589
Stan Verdult 26-02-2013 @ 18:12