Hannah Arendt in verband met Spinoza gebracht

De Stichting Internationale Spinozaprijs die tweejaarlijks de Spinozalens toekent aan een internationaal vermaard denker over ethiek en samenleving. Heeft op 24 november, Spinoza’s geboortedag, de laureaat voor 2016 bekend gemaakt: Kwame Anthony Appiah. [Cf.]

Daarnaast wordt sinds 2011 jaarlijks eveneens rond de geboortedag van Spinoza een niet meer levende denker geëerd: "een Dode Denker." Dit jaar is dat is Hannah Arendt. Het thema is ‘de buitenstaander’, waarover Arendt (die lang stateloos was) behartenswaardige dingen heeft geschreven. In de loop van 2016 zal een lesbrief voor het voortgezet en hoger onderwijs verschijnen over Hannah Arendt, geschreven door Denker des Vaderlands Marli Huijer en Frank Meester.

Op dit blog heb ik over alles wat Hannah Arendt in verband met Spinoza brengt, wel geschreven [geef haar naam maar in het zoek-venster in en zie]. Zij heeft niet of nauwelijks over Spinoza geschreven. Ik verwacht dan ook niet dat de komende lesbrief daar veel verande-ring in zal brengen. Maar door de keuze van de jury van de Spinoza-lens, is de connectie van haar met Spinoza toch weer even gelegd.

De website spinozalens.nl is vernieuwd, ziet er fris en praktisch uit. Dat zal vast z’n voordeel hebben, maar eerdere informatie is niet meer te vinden. Zo is bijvoorbeeld geen link meer naar de eerdere lesbrieven over Spinoza, Rousseau en Kant te vinden. De vroegere ingang LESBRIEVEN DODE DENKERS is jammer genoeg geheel verdwenen. Maar misschien komen ze weer terug.