Harde Uitspraken op Spinoza Festival

Hier neem ik een blog over van dit volkskrantblog van beeldend kunstenaar Robert Pennekamp.

       

Op 30 mei, 14.00 uur is op het Spinoza Festival de mogelijkheid uw Harde Uitspraak over de zin van het leven kenbaar te maken. De uitspraken komen terecht in het kunstwerk van Thomas Hirschhorn. Vanaf 14.00 uur gaat dit op ludieke wijze gebeuren.

 

Idee: Robert Pennekamp. Waar: Kruitburg - Kleiburg - metrohalte: Kraaiennest. Zie voor meer info The Bijlmer Spinoza Festival [waar over dit project overigens niet meer informatie te vinden is].

Zie hier op Mediamatic méér over de kunstenaar.
Ook daar is over dit project van Pennekamp nog niets te vinden.

Eerst was er een andere illustratie; daarop sloeg het volgende:
Gezien het collage van teksten uit het Mediamatic-project WatSpinoza? van Dirk van Weelden [een campagne waarin Amsterdammers via onverwachte kanalen en media prikkelende vragen worden voorgelegd - vragen die ook ten grondslag zouden hebben gelegen aan Spinoza’s gedachtegoed] mag je verwachten dat dit een soort samenwerkingsproject met het project van Hirschhorn in de Bijlmer. Artist meets artist. Zoiets.

Met Spinoza zou je kunnen zeggen: niets is voor een kunstenaar nuttiger dan een andere kunstenaar.

                                             * * *

En dit was het dan, volgens deze op 6 juni door Robert Pennekamp op YouTube gezette video (met ingeblikt applaus):

harde uitspraken robert pennekamp spinoza festival thomas hirschhorn

Reacties

Persbericht

Amsterdam; 27 mei 2009


Op zaterdag 30 mei om 14.00 uur gaar Robert Pennekamp meedoen aan het Running Event op het Spinoza Festival. Het Spinoza Festival is een kunstwerk van kunstenaar Thomas Hirschhorn. Het Spinoza festival een van de kunstwerken van Open Source Amsterdam. Harde Uitspraken, met als invalshoek het gedachtegoed van Spinoza.
De bedoeling is niet een lezing te geven of een wetenschappelijk onderbouwd stuk te schrijven of hier even de waarheid te verkondigen. Mijn bedoeling is een aanzet te geven tot... Zie dit als een experiment, als een steen die ik in het water gooi om te kijken wat er gebeurt. Waar het naar toe gaat, wat er uitkomt.
Wat er gaat gebeuren is voor mij net zo spannend als voor jullie. Maar jullie kunnen me wel helpen. Het gaat om de weg, niet om het resultaat. Zie het als een speels leermoment. Je hoeft niks, je moet niks, maar wellicht kan je er wat mee...
De invalshoek is “de zin van het leven”.
Wat is jouw Harde Uitspraak ? Als je dat in een zin op een koelkastdeur zou mogen laten zetten, wat zou je er dan op laten zetten ?
Tijdens dit Spinoza festival maken we op indirecte manier kennis met het gedachtegoed van Spinoza door Thomas Hirschhorn.

Als ingang nemen we Spinoza’s gedachtegoed “verbeelding is noodzakelijk”. Ook “als je je iets inbeeldt kan je het en als je iets niet denkt te kunnen dan doe je het niet”. Spinoza ging uit van “dat we door een deugdzaam leven vreugde konden ervaren” en is ook van de gedachte “denk wat je wil en zeg wat je denkt”. Harde Uitspraken is het vervolg van Harde Uitspraken van Bekende Nederlanders op ingelijste koelkastdeuren. Een stapje verder... op een volgend niveau. Het gaat meer om citaten en de zin van het leven,Via verschillende stappen kom je tot krachtige opvallende citaten.

Dit is de unieke kans om jouw harde uitspraak te formuleren en om te laten zetten tot een kunstwerk. Je hoeft niks. Je mag komen kijken en meedoen. Niks is verplicht. Als je komt heb je er altijd wat aan.

Het Spinoza Festival is een kunstwerk van Thomas Hirschhorn dat te vinden is in de Bijlmer, vlakbij het metrostation Kraaiennest en te bereiken met metro 53 richting Gaasperplas. Het kunstwerk staat tussen de flats Kruitberg en Kleiburg.

Meer info op:

http://www.robertpennekamp.nl/hardeuitspraken.html

http://www.thebijlmerspinozafestival.org/