Heine Siebrand over Spinoza als kerkverlater

GORINCHEM - Bij het Open Pastoraat spreekt dinsdag 8 november ds. Heine Siebrand over Nederlands grootste en belangrijkste denker Benedictus Spinoza. Hij werd op jonge leeftijd in Amsterdam door de Joodse gemeenschap officieel in de ban gedaan en uit de gemeenschap verstoten. Zijn opvattingen werden toen als bedreigend ervaren. In de lezing wordt op toegankelijke wijze ingegaan op belangrijke aspecten van het denken van Spinoza. Zijn inzichten zijn in de huidige tijd nog steeds actueel. In de lezing zal onder andere 'de kunst van het verhuizen' aandacht krijgen. Een pakkend thema.

Heine Siebrand is als Remonstrants predikant en studentenpastor verbonden aan de Geertekerk in Utrecht. Hij promoveerde cum laude op een onderzoek naar het lezerspubliek van Spinoza. Hij houdt lezingen in binnen- en buitenland. Hij bezit het vermogen verbindingen te leggen tussen literatuur, filosofie, theologie, visie, levensbeschouwing en persoonlijke ervaringen uit het dagelijks leven.

De bijeenkomst wordt gehouden in De Heul, Nieuwe Hoven 141 in Gorinchem en begint om 20.00 uur. De kosten bedragen € 2,50.
Belangstellenden kunnen zich aanmelden bij Willy Schravendeel: E-mail: schravendeel@wxs.nl of tel: 0183-302342. [van hier]

Reacties

Stan, ik heb via de website van Siebrand geinformeerd naar het proefschrift over het lezerspubliek van Spinoza, hoe ik het te pakken kan krijgen. Heb jij het kunnen bemachtigen of weet je iets van de weg daarheen?

Dat is "Spinoza and the Netherlanders. An Inquiry into the Early Reception of His Philosophy of Religion." Van Gorcum, Assen, 1988
Je vindt antiquarisch wel aanbiedingen (Amazon ca 100 dollar).
Spinoza Antiquariaat biedt het aan voor 30 euro.

Iemand wees mij erop dat in bovenstaand uit Chorinchem stammend bericht ten onrechte staat dat Heine Siebrand cum laude gepromoveerd is. En inderdaad blijkt uit het biografietje op zijn website www.heinesiebrand.nl/ dat hij met lof is afgestudeerd, maar dat staat niet bij zijn promoveren. Het lijkt sommigen misschien een kleinigheidje, maar puntjes horen op de 'i'.