Heinrich Christoph Wilhelm Sigwart (1789 – 1844) bestudeerde ook al Spinoza

Deze Heinrich Christoph Wilhelm von Sigwart was de vader van Christoph Eberhard Philipp Sigwart (1830 - 1904 ). Net als zijn zoon Christoph was vader Heinrich filosoof en logicus in Tübingen  en beiden hielden zich óók serieus met Spinoza bezig. Het is uiteraard wenselijk hen uit elkaar te houden en nu ook over de vader een blog te maken.

Erratum & mea culpa
Ik had eerder een blog over die zoon die ons de paragrafen-indeling van de Korte Verhandeling heeft bezorgd. Toen ik dat blog in april van dit jaar schreef, had ik nog niet in de gaten dat er twee filosofen in Tübingen met de naam Sigwart met Spinoza bezig waren geweest. Zojuist ontdekte ik dat ik in dat eerdere blog werken aan de zoon toeschreef die van de vader stamden. Niemand eerder heeft opgemerkt dat ik Christoph von Sigwart ver voor zijn geboorte een boek over Spinoza liet uitgeven en een ander Spinoza-boek in zijn 9e jaar. Toen ik zojuist voor deze data een verklaring zocht, ontdekte ik mijn fout. Heden schoon ik dat blog uit april 2012 op en verplaats enige werken over Spinoza naar dit blog over zijn vader.

Heinrich Christoph Wilhelm Sigwart werd na de vroege dood van zijn vader door familieleden opgevoed, als laatste bij zijn oom Johann Christoph Schwab, Geheimer Hofrat in Stuttgart. Hij ging naar het gymnasium in Stuttgart en bezocht van 1803 tot 1807 het Theologische Seminarie in Blaubeuren en Maulbronn, waarna hij in Tübingen theologie, filosofie en filologie ging studeren aan het Tübinger Stift, de opleiding van de evangelische kerk van Württemberg aan de Universiteit Tübingen. In 1812 kreeg hij een aanstelling als Hofmeister bij de vorst van Hohenlohe-Langenburg,in 1813 aan het Tübinger Stift en in 1815 werd hij stadsarchivaris van Stuttgart. Van 1816 tot 1841 werd hij hoogleraar in de filosofie aan de Universiteit van Tübingen. Van dat jaar tot zijn dood werd hij prelaat en ‘Generalsuperintendent’ van de evangelische landskerk in Hall, waarbij qq. in de Tweede Kamer van Württemberg zitting had.
In 1837 ontving hij het Ritterkreuz des Ordens der Württembergischen Krone, waaraan de persoonlijke adelstitel verbonden was.

Werken over Spinoza

Het belang van deze Heinrich Christoph W. Sigwart's Spinozastudie moge blijken uit de volgende notitie:

Vesa Oittinen laat ons in haar proefschrift Spinozistische Dialektik [1994] weten dat er vanaf de jaren 1830 van Hegel afwijkende Spinoza-commentaren begonnen te verschijnen en “die wichtigste darunter war H.C.W. Sigwarts Buch Der Spinozismus (1839).”

Het kan echter verkeren, want Frederick Pollock schrijft: “H.C.W. Sigwart's Der Spinozismus historisch und philosophisch erläutert [Tübingen, 1839] has suffered the fate of many good books in being assimilated by later ones, till there is little actual need to consult in its original form. Butt a good and valuable book it remains. (Pollock, p. 28)

Frederick Pollock vat over Sigwart uit Tübingen samen: "who has done excellent work for the history of Spinoza's philosophical ideas." (p. 162)

Zijn Spinozistische werken tussen overige werken:

• Über den Zusammenhang des Spinozismus mit der Cartesianischen Philosophie. Tübingen 1816 Google (UMich)
• Handbuch der theoretischen Philosophie. Tübingen 1820
• Handbuch zu Vorlesungen über die Logik
• Die Leibnizsche Lehre von der prästabilen Harmonie in ihrem Zusammenhang mit früheren Philosophischen betrachtet., 1822 Google (Harvard)   Google (UMich)
• Grundzüge der Anthropologie. Tübingen 1827
• Der Spinozismus, historisch und philosophisch erläutert, mit Beziehung auf ältere und neuere AnsichtenTübingen 1839 bij archive.org  Google (Harvard)  Google (UCal)
• Die Propädeutik der Geschichte der Philosophie, oder über den Begriff, die Methode und den Anfang der Geschichte der Philosophie nebst einem Anhang über die ersten Formen der griechischen Philosophie. 1840, V, 175 S.

• Vergleichung der Rechts- und Staatstheorien des B. Spinoza und des Th. Hobbes (1842). Google (Harvard)
• Geschichte der Philosophie. Tübingen 1844 (3 Bde.)

____________

en.wikipedia     de.wikipedia