Het beroemde Spinozabeeld van Mark Antokolsky (1843 - 1902) en profil

Bij het prima artikel van Vester Bergmans “Laat Spinoza met rust!” dat NRC-Handelsblad gisteren plaatste onder de kop “Spinoza kan leven met banvloek” [cf. vorig blog] was een afbeelding geplaatst van een Spinozabeeld en profil dat ik niet direct herkende. Maar het blijkt van het Spinozabeeld dat Mark Antokolsky (1843 - 1902) in 1881 of 1882 maakte en dat zich het Russisch Staatsmuseum de Hermitage te St. Petersburg bevindt. Het origineel is in wit marmer, zoals goed te zien is in dit blog “7x Spinoza-beeld van Mark Antokolsky (1843 - 1902)”, terwijl het beeld hier een goudkleurige uitstraling heeft. De foto zal dus eerder genomen zijn van de ca 64 cm hoge replica in “bronze with brown/green patina” die er ooit van gemaakt is en dat eveneens een fijn gedetailleerd beeld is [cf. blog]. Alle aanleiding deze fraaie afbeelding hier in de verzameling op te nemen.

 

Hier nog een mooie dromerige afbeelding van het origineel erbij geplaatst [van hier]

 

En ook nog eens dichtbij en face

Foto: picture alliance / Photoshot - hier gezien

Reacties

Dank voor het posten Stan.
Het beeld van Antokolsky vind ik persoonlijk met voorsprong de mooiste afbeelding die ooit van Spinoza gemaakt is.
Die scherpe gelaatstrekken, die licht gebogen houding van het vele zitten, die denkende houding, die nog steeds doordringende blik... Zo zie ik hem.

Onlangs heb ik een Poolse kunstenaar ontmoet die prach-ti-ge beelden maakt. Zo levensecht dat de mensen er van schrikken.
Natuurlijk heb ik hem gevraagd of hij niet ook zo'n Spinozabeeld voor me kon maken.
Het enige wat hij van me verlangde waren enkele eerder gemaakte afbeeldingen van Spinoza en een beschrijving van het leven van Spinoza.. Daarmee zou hij dan aan de slag gaan in al zijn vrijheid.
Dat was de voorwaarde: Ik moest hem zijn inspiratie laten als kunstenaar en moest hem natuurlijk betalen. Hij van zijn kant verlangde enkel dat als hij ergens een expositie ging geven dat hij dan het beeld terug mocht komen ontlenen...
We zijn nog niet aan de prijs toegekomen want er valt heel wat op papier te zetten... (Wat als hij het beeld komt halen en nooit meer terug brengt? Wat als ik het hem weiger terug te ontlenen.. enz..)

Onlangs ook de bedenkelijke eer gehad om enkele niet-genodigde gasten aan huis aan te treffen met een vruchteloze poging tot diefstal. Sedert die dag twijfel ik weer of ik zo'n beeld op een zichtbare plaats in huis wil.

Wat een beslommeringen om ooit aan een beeld te komen, Sven. Het mooiste zou zijn als er een kleinere replica van dit beeld gemaakt zou worden en tegen een bescheiden vergoeding op de markt gebracht. Hoef je ook niet bang voor inbrekers te zijn. Dat moet met de moderne technieken van 3D-printen te doen zijn. Benieuwd wie dat ooit eens gaat doen.

Een tip: http://www.artcentre-zutphen.nl/wp/
Beelden, eventueel te scannen voor 3D-printen en 3D-hologrammen op de smartphone.