Het door rechts gekaapte vrijheids-begrip teruggeclaimd

VPRO-programma Tegelicht over VRIJHEID

Vanavond, maandag 18 mei 2009 20:55 Ned 2

dinsdag 19 mei 2009 15:05 Ned 2 (Herhaling)

 

In Een partijtje Vrijheid buigt Tegenlicht zich met dwarse denkers als de Duitse filosoof en historicus Peter Sloterdijk en de Amerikaanse letterkundige Stanley Fish over het begrip vrijheid. Wat is de definitie, hoe vrij zijn we werkelijk, zijn er beperkingen aan vrijheid van meningsuiting? En hoe geconditioneerd zijn we als we ons vrij voelen?
In Tegenlicht een zoektocht naar de vrijheid. Filosoof en publicist Rob Wijnberg is de gids bij deze poging de gekaapte vrijheid terug te claimen en haar betekenis opnieuw tegen het licht te houden.

Volgens de ASK bij wie ik dit bericht aantrof, komt ook Jonathan Israel, de 63-jarige Britse historicus die gespecialiseerd is in het spinozisme en het radicale denken in de Gouden Eeuw, aan het woord over hoe het zit met de visie van Ayaan Hirsi Ali en consorten.   

Kortgeleden richtte Berlusconi zijn nieuwe partij Het Volk van de Vrijheid op, waarmee hij zich verbindt met de neofascisten. In Europa waart de geest van het populisme rond. En in alle landen waar deze beweging zich manifesteert wordt de onderbuik met dezelfde bewoordingen aangesproken: ons land is te vol, de islam is gevaarlijk, de gevestigde politici zijn zakkenvullers en de eigen cultuur loopt gevaar: het is het gevolg van de mondialisering, de invloed van Europa en de buitenlanders. Om de eigen traditie en de eigen cultuur te verdedigen wordt geen enkel middel geschuwd. De Schweizerische Volkspartei bedacht een online videospel waarbij zwarte schapen (lees: buitenlanders) door witte schapen het blanke Zwitserland uit kunnen worden geschopt. En in Nederland vergelijkt Geert Wilders de Koran met Hilter's 'Mein Kampf'. Een andere belangrijke overeenkomst tussen de populistische partijen is hun seculiere overtuiging. Ze beroepen zich op de Verlichting en bestempelen de Islam als middeleeuws. Daarbij mag deze religie beschimpt en beledigd worden. Dat heet vrijheid van meningsuiting. 'Ik heb het recht om te beledigen', riep Ayaan Hirsi Ali in 2006 voor de internationale pers in Berlijn en haar autobiografie heet: 'Mijn vrijheid'. Wat ze eist is de vrijheid om de Islam te beledigen. De partij van Geert Wilders heet de 'Partij voor de Vrijheid'. Maar over welke ‘vrijheid’ hebben die partijen het? Het begrip lijkt gekaapt door populisten en zogeheten 'verlichtingsfundamentalisten' om de eigen 'beschaving' te stellen boven die van de ander.

Van VPRO en ASK

Reacties

Ik heb zoeven een artikel gelezen over de uitzending op de site:www.joostniemoller.com
Voor het evenwicht en om niet in het "linkse"doolhof de weg kwijt te raken...een aanrader! Intellectuelen, sommigen quasi hebben, lijkt mij, baat bij pluriformiteit bij de meningsvorming.

Bedankt voor die link naar Joost Niemoller. Wat een nachtleven speelt zich op zijn blog af!
Ik was te teleurgesteld en daardoor te lamlendig om op het programma te reageren. Ik vond het rommelig aan elkaar geplakte fragmenten uit gesprekken die helemaal niets met elkaar te maken hadden. Geen wonder dat je zo een flink langs elkaar praten krijgt. Per stuk waren het misschien best aardige gesprekken geweest. Maar wie niet eerder iets van Peter Sloterdijk las, zal volstrekt niet hebben kunnen vatten wat hij met zijn 'imuunsystemen' bedoelde. Rob Wijnberg had beter niet kunnen proberen om die grote buitenlandse filosofen en wetenschappers van elders voor zijn karretje te spannen om zijn analyse meer gewicht te geven. Zo werd de voetbalwedstrijd tussen de Antieke Griekse en de Duitse filosofen nog het leukste onderdeel.

Voor de verandering ben ik het eens met jou. Monty Pyton's persiflage was heel leuk, vooral als Duitsers verliezen (zal wel iets met mijn Nederlandse wortels te maken hebben).