"Het grote filosofieboek". Gisteren verschenen – vandaag hier al afgekraakt

Het grote filosofieboek. Veen Magazines, Diemen, 2011 [Oorspr. Stuart Clark (Ed.). The philosophy book, Dorling Kindersley ltd]

“Het filosofie boek valt in eerste instantie op door haar bijzondere vormgeving. Innovatieve illustraties en een creatief gebruik van typografie maken moeilijk te vatten concepten overzichtelijk. Het filosofie boek beschrijft de meer dan 100 belangrijkste ideeën van de grootste denkers die door de eeuwen heen een stempel hebben gedrukt op de wereldfilosofie. In elk hoofdstuk worden die ideeën ' en de filosofen die er als eerste mee kwamen ' in chronologische volgorde behandeld en verhelderd met 'mind maps' en kaders met biografieën en kaders om de ideeën in hun historische context te zetten. Voor iedereen met een algemene interesse in hoe onze filosofische, politieke en ethische ideeën worden gevormd.”
Aldus ronkt de uitgever.

Als een criterium is wat er van de filosofie van Spinoza wordt gebakken, dan is het advies van dit weblog: niet aanschaffen, dit boek à €49,95! Of wachten tot het ooit bij de Slegte komt.

Als voorbeeld een slogan als: “Geest en lichaam zijn één”. Aan dat onbegrip of misverstand wat de leer van Spinoza betreft heb ik in dit weblog al vaker en uitvoerig aandacht gewijd. Hier laat ik het bij.

Of toch nog een voorbeeld. Ik heb het boek niet onder handbereik en kan dus geen scan maken. Daarom heb ik de moeite genomen uit het hoofd en de losse pols een schema uit het boek weer te geven:

U leest het goed: daar staat DOEL!
De dingen in het heelal hebben hun doel! En dat moet dan Spinoza verbeelden. (Men was in de war met Aristoteles)

 

Reacties

Stan, is je negatieve oordeel over het boek alleen gebaseerd op wat je gevonden hebt over Spinoza? Dat zou toch wel een enigszins lichtvaardig oordeel zijn. (Je bent wel geen Youp van 't Hek, maar je blogs worden door veel mensen gelezen)
En "Geest en lichaam zijn één" is toch zo verkeerd nog niet?

Geest en lichaam zijn één DING. Als die 'verwijzing' naar dat a.h.w. "derde" ding wordt vergeten, zit je maar zo in de gelijkstelling (geest = lichaam) - de identiteitsthese waarover ik zoveel blogs heb geschreven.

Wat mijn snelle (lichtvaardige?) oordeel over het boek betreft: als één hoofdstuk over een onderwerp waar ik enig verstand van heb zo ondermaats is, dan heb ik geen enkel vertrouwen in de rest, hoewel er wellicht delen in zullen zitten waar de samenstellers wél verstand van hebben. Maar voor mij hebben ze het verbruid.

Ik geef voor de "vele mensen", zoals jij verwacht, die mijn weblog bezoeken een geloofwaardigheidswaarschuwing af en verlaag de triple-A-status van dit boek.

Dat de samenstellers van dit boek aan Spinoza's felle en duidelijke ontkenning van elk finalisme voorbijgaan en hem doelen in het universum in de schoenen schuiven, duidt inderdaad op volledige Spinoza-onkunde.