Het Spinoza-beeld van David Aronson (1923 – 2015)

Eindelijk na vijf jaar vond ik zelf het antwoord op mijn vraag “Wie weet meer van deze Spinoza?” die ik stelde in mijn blog van 11 februari 2011 bij deze afbeelding. De maker van de foto had er niet de naam van de beeldhouwer bij vermeld, alleen dat de foto in Toledo genomen was. Het blog leidde toen alleen tot een aardige discussie met Adrie Hoogendoorn die er een extatische uitdrukking à la die van Teresa van Avila in het bekende beeld van Bernini in zag (ik zag meer een lijdende Spinoza verbeeld). Maar informatie over het beeld leverde mijn vraag niet op.

Vandaag ging ik weer eens op zoek (op google.afbeeldingen met Spinoza + Toledo) en nu stuitte ik op deze foto die de Bask Mikel Iturbe Urretxa op 24 juli 2014 maakte en op Flickr plaatste.

 

En hij gaf, naast informatie in het Baskisch, deze Engelse toelichting: Bust "Spinoza" by David Aronson. Behind other two busts by the same artist: "Warrior II" and "Master with disciples" - Eastern patio. El Tránsito Sinagogue, Toledo, Spain.

Als je eenmaal zo’n aanknopingspunt hebt, wijst de rest vanzelf, zoals de wikipedia-pagina (die hem overigens vooral neerzet als painter)  en de volgende obituaries:

Penny Schwartz, “David Aronson, rabbi’s rebel son, top Expressionist, dies at 91” In de Jewish Telegraph Agency 8 juli 2015

SAM ROBERTS, “David Aronson, Expressionist Artist, Dies at 91. In The New York Times op 14 juli 2015”

Zie zijn sculpture Espinosa bij Alamy en het in de buurt geplaatste Teacher and Student op Alamy en zie hier de drie beelden bij het Sefardische Museum in Teledo op een op 25 mei 2015 (5 weken voor de dood van de beeldhouwer) gemaakte webpagina waarop de afbeeldingen groot kunnen worden aangeklikt.
Zie hier op Flickr ook nog deze fraaie opname van Eduardo Arias Rábanos, genomen op ‎6 december‎ ‎2003 .

 

Ja, als je eenmaal een draadje van Ariadne te pakken heb, kun je gaan afwikkelen…

Volgens deze site zou het Spinoza-beeld gemaakt zijn in 1965-1969 en [ook] in het bezit zijn van het deCordova Museum and Sculpture Park [51 Sandy Pond Road Lincoln Massachusetts]. Daarvan heb ik via google geen afbeelding kunnen vinden.  

Ter aanvulling. Misschien is er over dit Spinozabeeld iets te vinden in:

David Aronson: A Retrospective. Rose Art Museum, Brandeis University, Waltham, MA, 1979 [cf.]

Asher D. Biemann, David Aronson, Bernard H. Pucker, David Aronson: Paintings, Drawings, Sculpture. Pucker Art Publications in Association with Syracuse University Press, Boston/Syracuse, 2004 [cf.]