Hildo Krop ( 1884 - 1970) en zijn Spinozabeeld

De Steenwijker Courant had gisteren het volgende bericht, waarbij enige nadere informatie over het Spinozabeeld bij het Spinoza Lyceum in Amsterdam meekwam.

Steenwijk - De collectie kunstwerken van Hildo Krop, ondergebracht in villa Rams Woerthe, is uitgebreid met het marmeren beeld 'De Weelde van de Zomer'.

In de zomer van 1953 reisde Krop naar Zuid-Frankrijk om in de groeve St. Anne d'Evenos bij Toulon een groot blok marmer te zoeken voor een opdracht van de gemeente Amsterdam om een groot standbeeld van de filosoof Spinoza te vervaardigen. Gedurende het verblijf aan de Franse zuidkust hakte Krop rechtstreeks uit een gevonden stuk marmer een klein beeld van een naakte vrouw dat nu een plaats krijgt bij het Instituut Collectie Krop in Steenwijk. 

               Illustratie uit de schoolgids '08-'09 van het Spinoza Lyceum A'dam

Nadat Hildebrand Lucien Krop als aankomend banketbakker in de zaak van zijn vader ontdekte goed te zijn in het boetseren van marsepeinen figuurtjes, ging hij studeren aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam ( 1908-1911) om beter te leren tekenen, boetseren en beeldhouwen. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte tevens als keramist. [Zie méér bij het Rijksbureau voor Kunsthistoriche Documentatie]

Hildo Krop in atelier aan het werkVan 1916 tot 1940, de bloeiperiode van de Amsterdamse-Schoolarchitectuur, was Hildo Krop in dienst van de publieke werken van de stad Amsterdam. Vooral in Amsterdam-Zuid is veel van hem te zien, omdat in die tijd veel sociale woonblokken en bruggen werden gebouwd die versierd moesten worden.

In feite was hij van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Officieel werd die titel hem in 1956 als eerbetoon verleend. Het Erasmusbeeld bij het Vossius-college is eveneens van Hildo Krop (1934). Ook buiten Amsterdam is werk van hem te zien, bijvoorbeeld het monument op de Afsluitdijk.

Stan Verdult maakte deze foto van dit marmeren Spinozabeeld op 15 maart 2008 bij de tijdelijke onderkomens tijdens de renovatie van het Spinoza Lyceum. Het beeld is uit 1960 - volgens wikipedia uit 1959.            

Zie hier een fraaie website over o.a. Hildo Krop, waarop ook enige fraaie foto’s die Lida Goede maakte van zijn Spinozabeeld, waarvan ik de volgende foto's die gemaakt zijn in 2007 gaarne voor dit blog ‘leen’.

                     

 

                              Jugendstilvilla Rams Woerthe te Steenwijk

In de Jugendstilvilla Rams Woerthe in Steenwijk is behalve het Instituut Collectie Krop tevens het gemeentebestuur gehuisvest. Een groot deel van de benedenverdieping en het souterrain biedt onderdak aan een bijzondere collectie werken van Hildo Krop.

http://www.hildokrop.nl/

http://www.steenwijkercourant.nl/?s_id=676&n_id=157860