Hoor Valtteri Viljanen zijn paper brengen over 2/8s

Een aantal dagen geleden plaatste het Spinoza Research Network op z’n site de Podcasts van de Spinoza and Proportion Conference, die op 5 en 6 mei 2015 aan de University of Aberdeen werd gehouden [cf. ook hier]. Er zitten lezingen bij met intrigerende titels, waarnaar ik binnenkort eens hoop te luisteren. Nu gaf ik voorrang aan het volgende.

Gezien eerdere discussies op dit blog over Ethica 2/8, 2/8c en 2/8s én gezien recente discussies over een tekst van Mogan Laerke, waarin hij o.a. de in zijn ogen “platoniserende” benadering van essentia formalis van Valtteri Viljanen aanvalt, geef ik direct een link naar de podcast van zijn praatje [klik op de afbeelding]:

Valtteri Viljanen (University of Turku), “Spinoza’s ontology geometrically illustrated: a reading of Ethics 2P8S”

 

Hij heeft het over de individual essences van finite entities; en hij wil aan de hand van geometrische illustraties m.b.v. Spinoza geometrische voorbeeld in 2/8s laten zien hoe individuele dingen volgens het definitieconcept van Spinoza ontstaan, hoe je kunt laten zien dat er properties comon to all individuals zijn. En je hoort hem zeggen (waar Laerke dus verzet tegen aantekent):

"formal essences become actualized at certain times and places, resulting in a temporal proces."

Hij heeft geen loopmicrofoon, terwijl hij wel loopt, waardoor zijn geluid soms wat verdwijnt, maar gelukkig niet helemaal. Opmerkelijk is hoe hij aan het eind van zijn praatje, als het ook voor hem moeilijker wordt en hij het eigenlijk niet meer weet, ook almaar minder uit z’n woorden komt. De grote zucht aan het begin, waarmee hij zijn praatje opent, spreekt m.i. boekdelen.

Ik ben niet erg ondersteboven van al dat vergaande ‘gegeometriseer’, maar ik moet zeggen dat mij Euclides’ Elementen IIIp35 en Spinoza’s gebruik ervan iets duidelijker is geworden.