In NRC Handelsblad interview met Bas van Egmond

In NRC Handelsblad van gisteren, zo liet Adrie Hoogendoorn mij weten, had Jannetje Koelewijn een interwiew met Bas van Egmond, voormalig huisarts die zich nu neurofilosoof noemt, maar zich zeer geïnspireerd weet door Spinoza. Koelewijn typeert hem als: "Een homo universalis, waar vind je ze nog." Via een tweet wees Van Egmond zelf ook op dat interview, zag ik vervolgens. Die tweet brengt je bij de NRC.

De aanleiding voor dat interview vormde zijn boekje Kopverkenningen. Van emotie naar ratio [Uitgeverij Tiem, 2014]

Dat heeft ook een eigen website, waarop wordt beloofd: "Spinoza, Hobbes, Descartes en zoveel andere filosofen zijn zoveel beter te begrijpen als je dit boek gelezen hebt." Geen geringe belofte.

Ik ben Bas van Egmond inmiddels al meerdere keren tegengekomen tijdens VHS-zomercursussen over Spinoza in Barchem. Daar lag vorige zomer zijn boekje op de boekentafel, maar mij had hij nog niet kunnen verleiden het te gaan lezen. Jannetje Koelewijn peilde bij hem "de ambitie om alles in één neurofilosofisch systeem onder te brengen." Goed aangevoeld, dunkt me. Ik herken die ambitie, maar kon het gevoel niet van me afzetten van een wellicht net iets te grote ambitie. En zo kon ik nog niet van emotie overgaan naar een rationele aanschaf en lezing.

Reacties

Hallo Stan,
Ik zou graag even een kleine, maar voor mij belangrijke correctie willen aanbrengen in jouw commentaar op mijn gedachtespinsels. Zelf heb ik me nooit een "neurofilosoof" genoemd en zal dat ook nooit doen. Ik ben geen filosoof, en er niet voor opgeleid. Deze benaming komt van de NRC. Ik heb slechts in een "boekje" van 344 bladzijden als uiteindelijk resultaat van mijn gedachten, opgeschreven die mij tientallen jaren door het hoofd speelden.

Ik wil nog even een verbetering aanbrengen in mijn vorig commentaar. Toen ik het boek geschreven had werd het me pas duidelijk dat het uiteindelijk een neurofilosofisch systeem bleek te zijn. Met deze uitdrukking typeer ik mijn werk wel.

Dank voor je toelichting, Bas. Maar maak je geen zorgen. Ik denk dat de NRC niet zomaar wat verzon. Als jij zegt een "neurofilosofisch systeem" ontwikkeld te hebben, mag je een neurofilosoof genoemd worden (los van de vraag of je dat zelf doet). Ach, en is niet iedereen op z'n eigen wijze filosoof, opgeleid door de universiteit van zijn leven?