Inutilis scientia Spinozana [125] En Kongelig Affære – zal iets van een Spinozaconnectie merkbaar zijn?

Vanavond wordt op NPO 2 om 22:35 uur deze Deense romantische kostuumdramafilm uit 2012 uitgezonden [regie Nikolaj Arcel; scenario gebaseerd op de roman Prinsesse af blodet (2000) van de Deense auteur Bodil Steensen-Leth. Niet te verwarren met de documentaire Eine königliche Affäre die Wilfried Hauke in 2010 maakte en die in 2011 door Arte-tv werd uitgezonden].

'En Kongelig Affære' vertelt het verhaal van koningin Caroline Mathilde (Alicia Vikander) die op 15-jarige leeftijd trouwt met de gestoorde koning Christian VII. In 1769 wordt Johann Friedrich Struensee (Mads Mikkelsen) aangenomen als dokter van de koning die onder andere aan schizofrenie lijdt. De jonge koningin wordt verliefd op Struensee en de twee houden er een geheime affaire op na. De ''verboden liefde'' blijkt een revolutie, die de Natie voor eens en altijd zal gaan veranderen. [Cf.]

Ik deed het verhaal waar het om gaat (en dat er in de film zeker niet uit zal komen) in het blog van 5 februari 2012: “Johann Friedrich Struensee (1737-72) martelaar van het Spinozisme? Of alleen van de beschuldiging ervan?” dat ik baseerde op het artikel van John Christian Laursen “Spinoza in Denmark and the Fall of Struensee, 1770-1772.” Hij concludeerde: “the fact of his Spinozism is not as important as the fact that he was widely accused of being one in the Danish pamphlet literature.”

Ik vermoed dat van een Spinozaconnectie niet ook maar iets merkbaar zal zijn. Toch denk ik, als ik niet te uitgeput van de warmte zal zijn, dat ik misschien wel ga kijken of wellicht mijn verwachting wordt geloochenstraft (normaal táál ik niet naar zulke films).

Reageren

Naam   E-mail Mijn url
Voer onderstaande code hiernaast in:
84900b
Onthoud mijn gegevens!