Inutilis scientia Spinozana [98] Spinoza Centre for Neuroimaging in nieuw gebouw

                    [foto: Gerard Veerling - uit persbericht]

Vrijdag 27 maart 2015 werd het nieuw gebouwde Spinoza Centre for Neuroimaging geopend en officieel betrokken. Twee jaar duurde de bouw en inrichting met de 3T en 7T MRI's. Vierhonderd neurowetenschappers uit de regio kunnen gebruikmaken van ultragevoelige MRI-scanners voor fundamenteel onderzoek naar de werking van hersenen en hersenaandoeningen. In het persbericht van het Spinoza Centre is die datum niet te vinden [hier wel].

Het is voor dit blog slechts klein nieuws, want behalve de naam heeft het Centre for Neuroimaging niets met Spinoza gemeen. Het oorspronkelijke motto “Sedulo curavi humanas actiones non ridere non lugere neque detestari sed intelligere” werd van de website verwijderd [cf. blog]. Bij de eerdere opening bij de start van het instituut, vijf jaar geleden, was er in ieder geval nog een Spinoza-buste bij gehaald [cf. blog], maar die is weer terug gegaan naar de kunstenaar, Roy Greve, die daarna niets meer van het Spinoza Centre vernam [cf. blog].

Elke verwijzing naar  Spinoza die de initiatiefnemers nog zochten, is verwijderd. Aan de wand van de centrale hal werd een zes meter brede foto van het landgoed Planken Wambuis geplaatst. Die foto is gemaakt door Gerard Veerling, Art- en Landschapsfotograaf uit Ede, in opdracht van AAARCHITECTEN, die het nieuwe medische onderzoekcentrum naast het AMC hebben ontworpen. [Cf.]