Inutilis scientia Spinozana [99] George Eliot en Spinoza

Marja Pruis schrijft in haar rubriek in De Groene Amsterdammer over de - in Engeland meest geliefde - roman Middlemarch van George Eliot en over Zadie Smith's essay ‘Middlemarch en iedereen’. Ik citeer daaruit deze alinea:

"Zadie Smith typeert in haar essay ‘Middlemarch en iedereen’ George Eliot als een van die zeldzame schrijvers die gevoel en kennis met elkaar kon verbinden. ‘Ervaring was voor Eliot een machtige manier om te weten,’ schrijft ze. ‘Ze twijfelde er niet aan dat ze evenveel geleerd had van het beminnen van, bijvoorbeeld, haar levensgezel George Lewes, als van het vertalen van Spinoza. Wanneer Dorothea echt groots wordt (eigenlijk pas in het derde deel van de roman als ze Lydgate en Rosamund te hulp komt), dan is dit omdat ze eindelijk de waarde van een emotionele ervaring heeft erkend.’ "

                                              * * * 

Ik verwacht (hoop) dat de leden van de Vereniging het Spinozahuis volgende maand, bij de uitnodiging voor de jaarvergadering, de Mededelingen ontvangen met de lezing over George Eliot die Moira Gatens op de jaarvergadering van 2010 hield.

Zie hier mijn blog van 16 december 2009 over Eliot, waarin ik eveneens een citaat geef uit het dat jaar verschenen essay van Zadie Smith over George Eliot: “It was a philosopher, Spinoza, who first convinced her of the importance of experience. It was theory that brought her to practice.”