Irvin Yalom, een "overtuigd atheïstische Jood"

Vandaag een interview van Monic Slingerland met Irvin Yalom [Cf.]. Zij interviewde de nog altijd actieve 82-jarige psychiater in Palo Alto, Californië, waar hij mensen die aan doodsangst lijden 'behandelt' met filosofische argumenten van Epicurus, Spinoza en anderen. Ze schrijft bij vergissing dat in Yaloms Het raadsel Spinoza Alfred Rosenberg "een deel van de manuscripten van Spinoza redt van de vernietiging" - waarin twee fouten (die de lezer zelf mag aanwijzen) en ze vraagt de auteur wat hem zo fascineert in Spinoza. Hij zegt o.a. "dat hij boeken heeft geschreven die de wereld hebben veranderd." De titel van het stuk slaat erop dat hij min of manier jaloers is op Spinoza die niet steeds z'n e-mail hoefde te checken - zo'n interview dus. 

                        [verwijderd op bevel namens Trouw]

Om te laten zien dat Spinoza echt niet zelf online is, zet ik m'n naam maar weer eens onder het blog...

Is het niet paradoxaal dat een psychiater met filosofie meent te kunnen helpen? Spinoza: "De vrije mens denkt aan niets minder dan aan den dood; zijn wijsheid bestaat niet in bepeinzing van den dood, maar van het leven."[4/67 in vertaling van Nico van Suchtelen). En dan Yalom: "Het paradoxale is dat het onder ogen zien van de dood, mensen leert volledig te leven."
Met 'paradoxaliteit' kun je ver komen...

                                                                           Stan Verdult              

Reacties

Stan, kun je dit interview niet zo uitvergroten dat ik het kan lezen? Als abonnee krijg je daar toch wel toestemming voor? Uit je inleiding maak ik op dat Yalom hierin behartenswaardige dingen zegt, althans iets wat ik zelf ook zo ervaar.

Nee, Wim, dat lukt niet. Het is alweer lang geleden dat Trouw de mogelijkheid om een artikel als PDF bestand te downloaden heeft beëindigd. En kon dat nog wel, dan is het nog niet toegestaan zo'n artikel openbaar te herpubliceren.
Ik waarschuw alvast voor een teleurstelling voor wie de krant wil kopen: erg "behartenswaardige dingen" heeft Yalom in mijn ogen niet gezegd.